Патријарх Иринеј: Библијски богаташ је био роб свог богатства, а не његов господар!

У недељу, 12. по Духовима, 30. августа 2020. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду.
 

„Имамо доста времена да се бринемо о ономе што је потребно за тело, а то је и наша дужност, да бринемо о себи. Али исто тако је потреба душе и заповест Божија да један дан посветимо Богу,“ рекао је Патријарх Иринеј поучавајући о смислу јеванђељске приче о богаташу, који је дошао да пита Господа Иуса Христа: „шта му ваља чинити да задобије Царство Божије?“  
 
Јеванђељска прича нам показује једног младог човека који је био срцем и душом везан за своје велико богатство. Та веза га је више чинила робом тог богатста него његовим господором, истакао је Патријарх Иринеј. Богаташ се понашао као већина људи на овоме свету који нису осетили благодат Божију. Мислећи да има велико богатство да су тад моћни и силни. Али мало ко размишља да су то имање само добили на располагање. Зато Господ и упућује једну тешку реч: „тешко је богатоме ући у Царство Небеско“.
 
Закључујући своје тумачење овог јеванђелског зачала Патријарх Иринеј је истакао да је наше право богатство само оно што учинимо другоме. То је оно што прати човека и у овоме али и у ономе свету. То је велика поука за све нас. Ми долазимо у овај свет и ту налазимо оно што нам треба за живот. И све су то дарови Божији. Све нам је дато да се користимо и да учинимо добра дела која ће нам донети славу у Царству Божијем.
 
Његовој Светости Патријарху Иринеју саслуживали су протојереј – ставрофор Милован Глоговац, духовник манастира Ваведења, гост из Митрополије црногорско – приморске јереј Чедомир Милосављевић и ђакони Радомир Врућинић и Бранислав Рајковић. Литургијско славље својим певничким појањем увеличало сестринство манастира Ваведења и хор под диригентском палицом Дивне Љубојевић.