Најкраћа молитва у православном свету за миран сан

Август 7, 2024 - 14:15
 0  397
Најкраћа молитва у православном свету за миран сан

Светитељ који је рођен и живео на овим просторима кроз своју кратку молитву пружа утеху и спокој у свакодневним изазовима. У времену када световне обавезе преплављују нашу пажњу, ова молитва подсећа нас на важност духовног предаха.
Молитва која доноси спокојан сан и мирно срце носи дубоко духовно значење и корене у животу једног од најважнијих светаца Српске православне цркве – Светог Јоаникија Чудотворца. Најкраћа молитва у православном свету за миран сан дело је нашег светитеља и гласи:


„Надање је моје Отац,
прибежиште моје Син,
заштита моја Дух Свети,
Тројице Света слава ти.“


Свети Јоаникије, велики чудотворац Божји, рођен је у пределима Српске Диоклитије (или Дукље) у другој половини 14. века. Његова породица била је побожна и имућна, али је Јоаникије, изнад материјалног богатства, тражио духовно богатство које је надмашило све земаљске вредности. Живећи на прагу пропасти Српског царства и доласка многовековног ропства, Свети Јоаникије је кроз своје живљење и дело сведочио о правој слободи – слободи духовној.
Многи људи често занемарују духовност, користећи изговоре да немају времена због свакодневних обавеза које делују неодложне и исцрпљујуће. На крају дана, када су уморни од свих световних брига, често се осећају исцрпљено и преплављено.
Ипак, за ову кратку, али дубоко снажну молитву, сви можемо пронаћи тренутак. У њеним једноставним речима крије се дубока снага и утеха која може донети мир и спокој у најтежим тренуцима. Ова молитва, која нам је дарована кроз живот Светог Јоаникија, подсећа нас да у свим својим обавезама увек можемо пронаћи време за духовни предах и ослонац на Божију заштиту.

religija.republika.rs

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!