ДАН ПОСЛЕ ВИДОВДАНА

Јуни 29, 2022 - 07:29
 0  389
ДАН ПОСЛЕ ВИДОВДАНА

Јуче су наши фб профили били пуни објава везаних за Видовдан. Било је ту слика, икона, текстова, цитата из оног чувеног филма у којем Бата Живојиновић шамара Жарка Лаушевића (искрено, то ми је најдражи Батин кадар али о Лаушевићу ћемо другом приликом)...  Углавном, судећи по фејсу, атмосфера у друштву је била равна оној из 1389. 

Ма да, ако се гледа по томе колико је људи било у храмовима на Литургији онда ми се чини да нисмо баш свјесни значаја и величине Видовдана. Но, ко још по томе мјери и зар се уопште мора ићи у храм да би неко био вјерник; уосталом може бити Србин и онај ко не вјерује у Бога. (Саркастичан сам, наравно) 

Освануо је 29. Видовндан више нико не помиње и неће га помињати до следеће године. Јуче смо били наоштрени до те мјере да смо себе равнали са Обилићем а данас нам је стран и сам појам жртве. 

Но, доста више критике. Хоћу нешто да кажем о дану после видовдана. Тај дан није обичан, не траје 24 сата, то је уствари вјечност у коју улазе видовдански побједници. Овдје на земљи не постоји дан после Видовдана јер ВИДОВДАН ТРАЈЕ ВЈЕЧНО! Сваки дан је Видовдан, сваки дан је борба, сваки дан имамо прилику да будемо Обилићи. 

Како? Ево овако: Вријеме ратова је ДАЈ ДРАГИ БОЖЕ иза нас. Данас не ратујемо оружијем ДАЈ ДРАГИ БОЖЕ ДА НИКО НИКАДА НЕ РАТУЈЕ али свако од нас бије неку своју битку. Оно што је најважније у тим биткаме јесте то да изаберемо праву страну. У свим биткама постоје само двије стране, једна је ДОБРО, дргуа је ЗЛО. Ако изаберемо праву страну бићемо сигурно побједници. Сви имамо прилику да будемо Обилићи. 
Данас је Обилић онај ко је поштен, вриједан, добар муж, добар син, добар родитељ. Сваки човјек који се труди да живи врлинским животом раван је Обилићу а највећи Обилић је онај ко је у стању да сагледа  своје гријехове и да се бори против њих. 

Зато се помолимо Богу да нам Видовданом помогне да ПРОГЛЕДАМО И ГРИЈЕХОВЕ СВОЈЕ САГЛЕДАМО! 
Још ово желим да вам кажем, наши јунаци су гинули да бисмо ми живјели. Зато живимо и стварајмо услове да наша дјеца нормално живе, мијењајмо овај свијет на боље почевши од себе.

ТО ЈЕ ВИДОВДАН, ТО ЈЕ ПОБЈЕДА! 

  о.Бојан Крстановић

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!