КАКО САМ УЧИО ОД ТОАЛЕТ ПАПИРА

Мај 18, 2022 - 22:02
 0  324
КАКО САМ УЧИО ОД ТОАЛЕТ ПАПИРА

Покушавао сам да сложим ролне тоалет папира једну на другу, чисто да видим колико може да иде у вис. На трећој је већ било климаво, четврта скроз несигурна. Онда сам покушао овако као на слици. Што сам више ишао у ширину, више сам могао у висину. На овај начин могао бих да сложим на стотине ролни и да идем метрима у вис. 
Она сам схватио да висина не може без ширине. 
Какве то везе има? Е па има! Ако човјек нема ширину у својим поступцима, схватањима, размишљањима... он сигурно не може да достигне ни висину већу од три ролне тоалет папира. Тако је у свим сегментима нашег живота. 
Ја бих се ипак ограничио на свој позив. Замислите неког ко важи за побожног и хоће без идења у ширину да достигне неку висину. Тај пада на другој ролни. Саблазни се, ослаби у вјери и иде у неку луду крајност. Неко ко се у вјери држи пар књига и пар статуса са фб и пар неких реченица размјењених са истомишљеницима, ствара ограду око себе за све друго, упорно покушава само с тим и пада. 
Погледајте наше фреске у храмовима. Тамо су пророци, мученици, војници, слуге, испосници, цареви, дјевственици, покајане блуднице и разбојници, дјеца, старци... Сви они су у Царству Небеском. То је коначан циљ нашег живота. У ВЈЕРИ НЕМА ШАБЛОНА!

Ако погледамо кроз историју, било је Литургија које су трајале десет минута а било је и оних које су трајале сатима. И једне и друге служили су свети људи. Ми се данас свађамо око неких наважних детаља. 
Оно што је пак најважније у том идењу у ширину јесу управо људи. Сви људи. Позвани смо све да волимо. Како можемо ићи ка Богу у вис а не ослонити се на ближњег; како можемо презирати друге само зато што тренутно не вјерују као ми (под условом да уопште исправно вјерујемо). 
Погледајте и ове који коментаришу сваки дан политичке актуелности, да мало боље познају историју и политичке прилике кроз вијекове данас би им било мало јасније. 
Иста ствар је и са васпитањем дјеце али о томе не смијем, љуте се родитељи :) Ма у свему је тако.
Тако моји пријатељи драги. Један корак у ширину у размишљањима значи један корак у висину ка Мудрости. Један корак ка ближњем једнак је једном кораку ка Богу. 
Ето, нека нам свима тоалет папир покаже да је и он за ширину а не само за оно... за шта већина људи мисли да јесте. Може одличан подсјетник да нам буде. Ни њега не омаловажавајмо а камоли људе. 

о.Бојан Крстановић

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!