КАКО САМ УЧИО ОД ТОАЛЕТ ПАПИРА

КАКО САМ УЧИО ОД ТОАЛЕТ ПАПИРА

Покушавао сам да сложим ролне тоалет папира једну на другу, чисто да видим колико може да иде у вис. На трећој је већ било климаво, четврта скроз несигурна. Онда сам покушао овако као на слици. Што сам више ишао у ширину, више сам могао у висину. На овај начин могао бих да сложим на стотине ролни и да идем метрима у вис. 
Она сам схватио да висина не може без ширине. 
Какве то везе има? Е па има! Ако човјек нема ширину у својим поступцима, схватањима, размишљањима... он сигурно не може да достигне ни висину већу од три ролне тоалет папира. Тако је у свим сегментима нашег живота. 
Ја бих се ипак ограничио на свој позив. Замислите неког ко важи за побожног и хоће без идења у ширину да достигне неку висину. Тај пада на другој ролни. Саблазни се, ослаби у вјери и иде у неку луду крајност. Неко ко се у вјери држи пар књига и пар статуса са фб и пар неких реченица размјењених са истомишљеницима, ствара ограду око себе за све друго, упорно покушава само с тим и пада. 
Погледајте наше фреске у храмовима. Тамо су пророци, мученици, војници, слуге, испосници, цареви, дјевственици, покајане блуднице и разбојници, дјеца, старци... Сви они су у Царству Небеском. То је коначан циљ нашег живота. У ВЈЕРИ НЕМА ШАБЛОНА!

Ако погледамо кроз историју, било је Литургија које су трајале десет минута а било је и оних које су трајале сатима. И једне и друге служили су свети људи. Ми се данас свађамо око неких наважних детаља. 
Оно што је пак најважније у том идењу у ширину јесу управо људи. Сви људи. Позвани смо све да волимо. Како можемо ићи ка Богу у вис а не ослонити се на ближњег; како можемо презирати друге само зато што тренутно не вјерују као ми (под условом да уопште исправно вјерујемо). 
Погледајте и ове који коментаришу сваки дан политичке актуелности, да мало боље познају историју и политичке прилике кроз вијекове данас би им било мало јасније. 
Иста ствар је и са васпитањем дјеце али о томе не смијем, љуте се родитељи :) Ма у свему је тако.
Тако моји пријатељи драги. Један корак у ширину у размишљањима значи један корак у висину ка Мудрости. Један корак ка ближњем једнак је једном кораку ка Богу. 
Ето, нека нам свима тоалет папир покаже да је и он за ширину а не само за оно... за шта већина људи мисли да јесте. Може одличан подсјетник да нам буде. Ни њега не омаловажавајмо а камоли људе. 

о.Бојан Крстановић