ДЈЕЦИ О ПРИЧЕШЋИВАЊУ У ДОБА КОРОНЕ

Фебруар 22, 2022 - 11:04
 0  323
ДЈЕЦИ О ПРИЧЕШЋИВАЊУ У ДОБА КОРОНЕ

Многи људи живот доживљавају као задовољство, разоноду или забаву... Вријеме проводе у тим убјеђењима све док их не стигну неке невоље. Када се то деси онда упадају у страшно стање депресије и утучености. Данас имамо такву ситуацију. Свуда око нас је депресија и страх, људи су у безнађу, не знају гдје да траже спас.
Међутим, Хришћани о животу размишљају озбиљније, зрелије и узвишеније. Овај свијет је мјесто на којем ћемо сретати невоље, препреке, болести, разна искушења... Људи који на овакав начин размишљају о животу, не падају у депресију и не дозвољавају себи да клону у болестима или било којим другим искушењима. Све невоље су за човјеково добро. Ово није никакав парадокс него једна радосна реалност. Пролазећи кроз невоље човјек се чисти од својих огреховљених навика и порока. 
Бог је човјека створио здравог и одредио га за бесмртност. Човјек је згријешио и гријех га је учинио смртним. Као посљедица гријеха данас постоји толико болести да их је немогуће побројати. Понављам, свим болестима је заједничко то да су оне посљедица човјековог гријеха и пада. 
Због тога лијек треба тражити прије свега од Бога. Како? Кроз молитву и покајање. Тако нас је научио наш Господ Исус Христос. Имамо пуно примјера у Светом Писму гдје Господ лијечи болесне који му се обраћају. Не смијемо да очајавамо нити да хулимо. Ово је једна провјера наше вјере. Ми морамо да знамо да је Христос увијек са нама. Он нам је дао лијек од сваке болести. 
А гдје је тај лијек? Драга дјецо, у нашим храмовима на Часној Трпези налазе се хљеб и вино. То су дарови које ми приносимо. Када их свештеник на Литургији благослови, на њих силази Дух Свети и претвара их у тијело и крв Христову. Један дјелић овог хљеба и кап овог вина (то је причешће) вриједнији су више него што ум људски може да замисли. Онај ко се причешћује, има највећи благослов, има Христа са собом.
Свето Причешће је лијек за сваку болест. Као што у болести појачамо узимање лијекова тако исто требамо да повећамо молитве и да се што чешће причешћујемо. Свети оци наводе безбројне примјере како су најтежи болесници послије Светог Причешћа излечени.
Нажалост, данас постоје неки људи који виде опасност од заразе приликом причешћа. Кад одговор њима, навешћемо ријечи нашег патријарха Павла: „Црква верује да верни поставши Причешћем једно тело са Христом, и дошавши тако у додир са Његовим божанским енергијама не само да не могу да се заразе преко Светог Причешћа него да је оно извор живота и здравља.” 

Ђакон Бојан Крстановић

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!