Мира Бањац о црној комедији "Концентриши се, баба"

Мира Бањац о црној комедији "Концентриши се, баба"

СВЕТСКОМ премијером црне комедије "Концентриши се, баба", сценаристе и редитеља Пјера Жалице, у којој наша легендарна глумица Мира Бањац игра једну од главних улога, 14. августа свечано ће бити отворен 26. Сарајево филм фестивал.

- Много се радујем успеху новог остварења дивног редитеља и човека Пјера Жалице, који сам и слутила, јер сам од почетка веровала у овај филм, и надам се да ћу имати прилику да га видим. Али за мене је неизвесно да ли ћу моћи да идем у Сарајево, с обзиром на овакву ситуацију, јер морам да будем опрезна, и јако сам тужна због тога. Никада нисам била на овом фестивалу, а желела сам, надала сам се да ће овај филм бити лепа прилика, али се сада све изјаловило због вируса - каже, за "Новости", Мира Бањац, истичући да се са великом радошћу сећа сарадње са Жалицом и сјајном екипом глумаца из региона.

"Концентриши се, баба" је црна комедија, жанр у којем је наша славна глумица већ деценијама на пиједесталу у овдашњој кинематографији, а око јунакиње коју игра одиграва се цео заплет филма. Радња се догађа у Сарајеву с пролећа 1992, када се око постеље једне бабе окупљају чланови многобројне породице, а то су и последњи дани мира у тадашњој Југославији.

- Баба није добро, а прогнозе лекара да је њена смрт питање минута, претварају се у сате, па онда и у дане. Почињу сплетке, преваре и борбе око наследства, а нарочито око породичне куће - каже нам Мира. - Баба коју играм последњим уздасима не само да учествује у томе, него је управо та сплеткарења, интриге и повлачење конаца које држи у својим рукама одржавају у животу. Сви чекају шта ће да наследе од ње, а она, наравно, није била добра мајка, и наравно, не умире.

По сјајним комедиографским моментима, како истиче, сценарио Пјера Жалице подсећа на ремек-дело "Покојник" Бранислава Нушића:

- Улогу бабе сам играла као "лежећи полицајац" - иако је једна од оних оних у које сам могла да уђем као у "рукавицу", ипак је доста другачија. Морала сам да је играм "на ивици", да не бих отишла у комику, јер је овај филм једна оштра црна комедија која ће сигурно насмејати публику, али би исто тако могла и да је расплаче, јер говори о озбиљним и тужним стварима. У тој породици, која симболично представља овај наш балкански простор, људи се баве својим ситним интересима, гледају да на сваки начин уграбе све што могу, и уопште не виде шта се дешава око њих и одакле им, заправо, иде највећа опасност.

Целу глумачку екипу, према њеним речима, Жалица је водио савршено прецизно, и тачно је знао шта хоће од сваког глумца.

- Он је изузетан редитељ, добро сам познавала његовог оца, сјајног писца и мог дивног пријатеља Миодрага Жалицу, и мени је заиста било дивно да радим овај филм са свим тим људима. Можда је "Концентриши се, баба" и моје последње велико задовољство у професији - каже легендарна Мира Бањац.

novosti.rs