Зашто нисмо радосни

Јуни 22, 2023 - 12:46
Јуни 23, 2023 - 09:51
 0  484
Зашто нисмо радосни

Наслов је могао гласити: „Зашто смо несрећни“ или „Зашто смо тужни“ али он не би био адекватан, не би било потпун. Стање среће и радости су стања која се разликују. Срећа је само сегмент радости. Неколико или мноштво срећних тренутака ствара атмосферу радости. Живот који је испуњен радошћу је увод у радост живота вечног. А да би имали истинску радост неопходно је живети тако да Радост (Господ) благодаћу испуни нашу бесмртну душу.

Одговор је врло јасан, доступан и што је најважније примењив. Он гласи: Једини начин да човек живи у радости је да живи по Светом Јеванђељу. Другог начина и пута нема.

Свето Јеванђеље је прожето многим страдањима, чак и највећим и најужаснијим страдањем, страдањем са великим „С“. Подразумева се, говоримо о страдању Христовом, о Великом Петку
- најстрашнијем дану у историји свих светова. Но, и он се завршио радошћу. И то не било каквом, већ највећом радошћу неба и земље – Васкрсењем Господа Исуса Христа! Зато је живот по Јеванђељу неопходан за такво стање.

Често живимо, али дословно, "покрај" Светог Јеванђеља. Већина нас га има у свом дому, али ту се нажалост све завршава. Или пак стоји на неком посебном месту на некој полици, како би му указали својеврсну част и дали на зоправданом значају. И све је то у реду, да имамо осећај да је то Књига над књигама, да је то сама Реч Живог Бога, да су ту записане највеће тајне Царства Небеског. И све је то тачно, али оно што је такође уочљиво и сигурно јесте да је то књига највећих победа. Но оно је и упутство за живот, путоказ за спасење. 
Нема чвршћих доказа, јаснијих сведочанстава, па баш ако неко хоће и "оптимистичнијих" речи,  као и сваког другог облика човеку дате потврде радости, од победа које испуњавају странице Светог Писма. Зато је неопходно да га читамо, да по њему живимо. И оно што је важно-сви смо у њему. Свако од нас мора препознати себе у барем једном поглављу, и из тога начинити неопходне промене. Потпомогнути тим богонадахнутим речима, одсецати страсти и грех из своје свакодневице, који су заправо терет који нам радост одгони.

Поменимо само неке примере, јер набрајајајући све-човек би могао дословно преписати већину његовог садржаја: Сетимо се приче о Ноју и потопу, о победи Светог архангела Михаила и осталих небесних војски против оца таме и нечастивих сила, Преласка изабраног Божијег народа преко Црвеног мора, поменимо васкрсење кћери Јаирове, затим причу о повратку блудног сина, исцељења слепог од рођења, исцељења гадаринског бесомучника, васкрсења Лазаревог, оздрављења крвоточиве жене,  затим празника „Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим“ па чак и тренутка када под Часним Крстом остају једино Пресвета Богомајка и Свети Јован Богослов, где се у Светом  Писму наводи:  “А Исус видевши матер и ученика кога љубљаше где стоји поред ње, рече матери својој: Жено, ето ти сина! Потом рече ученику: Ево ти мајке! “ Јн.19,26-27  а на крају и највеће победе а то је Васкрсење Господње. Без обзира (али не без важности и помена!) на све што је претходило, Јеванђеље је сведочанство радости, јер га је Носилац Радости исписао Својим небоземним делањем, Светим благим и Животворним Духом, као  и Својом Речју. Истом оном Речју којом је све(т) створио.

Помен на Свето Писмо и све што је у њему (па и Светитеље који су по њему живели), у човеку рађа највеће радости, рађа умиљење. Оно га храбри, буди из успаваности и бодри да истрпи сваку муку и сва искушења. А када смо у таквом стању, стању благодатне радости, онда је јасно да нећемо живети у страху, безнађу, жалости и стрепњи, јер где Дух Свети обитава ту нема ни туге ни бола, већ је увек Мир. А то је управо оно са чим нас Господ благосиља, веже за Себе, са чим нам даје наду и својеврсно обећање за живот вечни. Живимо по Јеванђељу, и са Јеванђељем, да нас у вечну радост уведе Онај који је Извор сваке радости. Јер, ко се не би свим бићем радовао (не зарадовао-јер је то тренутни процес, већ радовао-што је стање које траје) када прочита, поверује и усвоји Његове речи:

„Слуго добри и верни, у маломе си био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост господара својега.“ Мт. 25,21


✍️
Горан Маринић
(Блог Вармеј/Живе Речи)


Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!