Вечерње молитве: Обраћање Пресветој Тројици

Април 27, 2024 - 00:23
Април 27, 2024 - 00:25
 0  36
Вечерње молитве: Обраћање Пресветој Тројици

Након напорног дана, долазимо Богу, оптерећени гресима различите тежине: од непримећених мисли до озбиљних падова, којима је потребан Његов опроштај.

Вечерње молитве су својеврсна припрема за исповест. Наравно, оне не замењују Црквену Тајну, али нам помажу да смиримо страсти, исцелимо душу покајањем и припремимо се за исповедање грехова у присуству свештеника. Свакодневним исповедањем својих сагрешења кроз молитву, постајемо помало слични древним подвижницима, који се нису стидели да свако вече долазе к старцима, неустрашиво исповедајући Богу све своје помисли и зла дела.

Међу вечерњим молитвама има и оригиналних и анонимних текстова. Овде има више неидентификованих молитви него у јутарњем правилу. 

Дубока молитва покајања поставља прави тон за даље молитве. Она подсећа да се без искреног покајања за грехе не може дочекати нови дан живота. Све вечерње молитве нас припремају на то да привремени сан сваког тренутка може постати вечан, и сваки дан морамо бити спремни за главни сусрет са праведним Судијом, у чијим је рукама наша судбина.

Лицима Пресвете Тројице упућене су три почетне молитве. Прва молитва припада монаху Макарију Великом и упућена је Богу Оцу. Садржи исповест о гресима учињеним током дана, захтев за очишћење душе „од сваке прљавштине тела и духа“, за миран сан, врлински живот и ослобођење од празних мисли и злих жеља. Свети Макарије скреће пажњу на таква својства Божија као што су вечност и власт над створеним светом. 

Прве фразе молитве откривају важне догматске одредбе наше вере. Бог је вечан јер постоји ван времена, односно увек. Време је искључиво земаљска категорија. Појавио се када је Господ поставио полазну тачку у вечност у тренутку стварања света. Створивши Универзум, постао је њен Господар, Цар, Владар. Али ова моћ није изграђена на диктатури, већ на главном квалитету Бога - љубави и бризи за Његова створења. 

Ауторство друге вечерње молитве припада палестинском монаху Антиоху, монаху прве Јерусалимске лавре. Молитва Светог Антиоха упућена је другој Ипостаси Свете Тројице – Богу Сину. На почетку молитве су назначена Његова својства: „Свемогући“, „Реч Очева“. Цео свет је у Његовим рукама, и судбина овога света зависи само од Његове воље. Он је милостив према покајницима, али строг и праведан према непокајаним грешницима. Он је Божански Логос, оваплоћена Реч Божија. Он је Бог који говори, који људима проповеда Откривење спасења. 

На овом догматском темељу монах Антиох гради своју молитву, молећи Бога за милост и снисходљивост према својој палој природи. Осећајући у себи „семе уништења”, светитељ моли Господа да га не изда сатанској сили. Свако својство Христове личности примењује на своја осећања. Он жели да његов ум буде усклађен са Божјом Речју и да дође до разумевања Јеванђеља. Он тражи да му се душа испуни љубављу према Крсту Христовом, на коме је извршено Његово спасење од вечне смрти. Он чезне да се његово срце испуни чистоме и светом науком Спаситеља. 

Трећа вечерња молитва нема назнаку ауторства и упућена је Духу Светом. Као и претходне молитве, почиње догматским фразама. Трећа Ипостас Свете Тројице се овде назива „Царем небеским“, „Утешитељем“, „Духом Истине“. Овде се поново истиче царски карактер Бога и Његово посебно место боравка – Небо. Дух Свети се назива Утешитељем не само зато што нас Господ теши у тузи. На грчком се ова реч такође преводи као „Учитељ у врлини“. Он се назива „Духом истине“ јер нас учи истинитом учењу о спасењу. Затим, молитва наводи главне грехе које особа може починити током дана. Апел Светом Духу завршава се молбом за опроштење ових грехова.

Прочитавши молитве за предстојећи сан, можемо не само довести своју душу у стање покајања, већ и уронити у разумевање читавог одељка православног догмата - учења о Светој Тројици. То се дешава сваки пут када пажљиво приступимо читању молитава и литургијских текстова. Али када се ум дотакне тајне богопознања, важно је да душа не остане неосетљива, већ да се живо одазива на сваку реч молитве.

Николај Волошин

pravlife-org

верзија за штампање

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!