Радио Светигора: Косметска кандила - Архимандрит Сава (Јањић) “Свједочење Косовског завјета пред странцима и инославцима“ (четрдесет осма емисија)

Јул 19, 2020 - 17:40
 0  336
Радио Светигора: Косметска кандила - Архимандрит Сава (Јањић) “Свједочење Косовског завјета пред странцима и инославцима“ (четрдесет осма емисија)
Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски благословио онлајл “Призренску љетњу духовну школу” која је путем ZOOM апликације одржана од 13-17 јула 2020. године, пожељевши свим предавачима и учесницима стицање духовне користи.

“Специфичности у којима живимо, изазване епидемиолошком ситуацијом условиле су да, умјесто у Призрену и другим срединама, предавања ове године буду одржана ,,на даљину”, односно путем интернета. Како су нам савјетловали здравствени радници, у својим смо домовима, гдје смо најсигурнији како би нас ова пошаст корона вируса мимоишла. Господ ће нас, нашом молитвом, вјером и надом сачувати и ове пошасти исто као што је сачувао и првенце мисирске”- казао је, између осталог, Преосвећени Владика Теодосије, благосиљајући онлајн сабрање ,,Призренске љетње духовне школе“.
 
Говорећи о Косовском завјету, који је био тема овог интернет заједничарења, Владика је казао да ријетко који народ може да се похвали оволиким бројем Светиња, Светитеља и њихових светих моштију на овако малом простору. Ова земља је, као ријетко која, натопљена крвљу, сузама и знојем наших предака, казао је Владика рашко-призренски.
 
Друге вечери онлајн школе, 14. Јула, архимандрит Сава (Јањић) дечански игуман говорио је на тему „Свједочење Косовског завјета пред странцима и инославцима“.
 
Благосиљајући интернет сабрање око Косовског завјета, Призрена и Метохије и Косова, отац Сава каже да се показују и позитивне стране ове врсте сабрања, које ће, вјероватно, у будућности постати још чешће, с обзиром да омогућава лакшу организацију и усклађивање обавеза и нагласио да, ипак, ништа не може да замијени живи долазак на Косово и Метохију и посјету нашим светињама.
 
,,Најдраже ми је да људе најприје дочекам у цркви па да из амбијента цркве почнемо неки разговор, јер живо свједочење наших светиња ништа не може замијенити”- каже отац Сава.
 
Говорећи о Косовском завјету Игуман Сава каже да је то једна од најкомплекснијих традиција наше Цркве, која је највише обиљежила живот наше Цркве и народа од Немањића наовамо.
 
,,Косовски завјет је неиспричана прича а Косово живо свједочанство тога Завјета. Наш живот овдје, такође је свједочење тога Завјета који почива на мучеништву кнеза Лазара, још у најранијим списима прослављаног као мученик”- подјетио је дечански Игуман Сава (Јањић).
 
Након предавања оца Саве услиједила су питања и коментари учесника, као и душекорисни одговори оца Саве (Јањића).
 
Школа је била намијењена првенствено студентима, основних, мастер, специјалистичких струковних, специјалистичких академских и докторских студија.
 
Прве вечери, у понедељак 13. јула протосиђел Андреј Дечанац говорио је на тему „Васпитање Косовским завјетом“. Након њега су проф. др Милош Ковић и Срђан Ратковић-Фукс са Јерусалимског института за библијске студије говорили о ,,Косовском завјету- историји једне идеје“.
 
Треће вечери, у сриједу 15. јула архимандрит Иларион (Лупуловић) игуман манастира Драганац говорио је ,,О значају Косовског завјета за лични подвиг”. Наредне вечери, у четвртак 16. јула мр Живојин Ракочевић говорио је на тему „Косовски завјет и савремена српска култура“, а након њега проф. др Мирко Стојковић ,,О Косовском завјету у виртуелном свијету”. Последње вечери, у петак 17. јула Оливера Радић говорила је ,,О Косовском завјету у животу Срба у Метохији данас”, док је, након њеног обраћања, хуманиста Арно Гујон представио своја лична искуства са Метохије и Косова.
 
Дио уводних предавања вашој пажњи препоручујемо у наредним емисијама ,,Косметска кандила” суботом у 21 сат на програму Радија ,,Светигора” (и на интернет сајту на адреси (svetigora.com) док се интегрални записи са онлајн ,,Призренске љетње школе” могу наћи на фејсбук страницама манастира Високи Дечани и Дома културе Грачаница, којима и благодаримо на тонском запису емисије.
 
 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!