У тренутку панике...

Март 2, 2024 - 17:14
 0  193
У тренутку панике...

Написали сте ми да сте у последње време под стресом и да имате нападе панике. Питате да ли кроз молитву можете пронаћи мир и тишину, да ли ће сав тај стрес који вас ремети нестати. Нећу рећи да није могуће. Све је могуће ако Бог то жели, али обратите пажњу на неколико суптилних ствари и тајни у духовном животу.

Када се човек панично моли, његова паника се повећава. Што је више викао апостол Петар, то је више тонуо у таласе. Да ли сте икада видели да се дављеник спасава јер је постиђено повикао: „Давим се, давим се!“? Не, он само брже тоне због панике. Ако се смири, вероватно ће се спасити. Боље је у часу панике дубоко удахнути, усмерити мисао и пажњу негде другде, мало регулисати дисање, не плашити се таласа који долази, већ проћи кроз њега па се молити.

Такође, сваки циљ носи стрес за постизање успеха и резултата. Нарочито у тренуцима стреса, морате одузимати, а не додавати циљеве. Иначе ћете почети конфузну молитву у којој ћете непрестано испитивати и анализирати да ли је била успешна и довела до очекиваног резултата за вас. Мерићете делотворност молитве и чудесну силу Божију. 

Молите се, волите Христа, повежите се са Њим, водећи скромни подвиг да волите и праштате, да се причестите Његовом телом и крвљу у светој Литургији. Тражите са понизношћу оно што мислите да је корисно за вас и ваш живот и останите у Његовом загрљају. Он ће вам, ако је потребно и корисно, дати оно што тражите. Ако не, ћутаће.

А ћутање је одговор, иако много пута не прија нашој себичности. Штавише, чудо се дешава када га престанете да „очекујете“, када га заборавите и само га Бог памти.

Али не заборавимо једну велику истину, да радост и мир ваше душе, које тражите и желите, долазе од Њега, а не од ваше молитве. Молитва није психотехничка метода којом можете примити ствари без Христа. Христос ће вам донети мир и радост. Не можете желети очеву имовину, а не желети свог оца. То је себичност. Дакле, Бога и молитве не треба да се сећамо само у тешкоћама, већ целог живота. Нека нам Христос постане све, нека молитва постане кисеоник нашег живота, а не поклон кутија у коју стављамо руку и узимамо шта желимо без иједног „Хвала“.

о. Хараламбос Пападопулос

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!