Како разговарати са децом о смрти?

Август 21, 2023 - 17:51
 0  85
Како разговарати са децом о смрти?

Бојим се да ако породица има питање како да разговара са децом о смрти, онда је прекасно за то. Чињеница је да одрасли треба да разговарају о смрти не са децом, већ међу собом, и то треба радити редовно, чешће и што је могуће опуштеније.

Страх од неизбежног је апсурдан

Ако сте приметили, онда се смрт - очигледна и неизбежна, као, у ствари, живот, изненађујуће испоставило да је потпуно истиснута из нашег свакодневног живота. Слажем се, у извесној мери, страх од смрти је природан: нико не жели да умре, а лагаће свако ко каже да се уопште не плаши смрти. Међутим, сваки страх  бива за осуду када почне да утиче на свакодневно понашање, а ако је у птању страх од неизбежног, онда је и апсурдан.

Дакле, савремени човек воли  да живи у апсурду, он се држи овог апсурда  и готово се патолошки плаши да види стварност изван апсурда.

Просудите сами: упркос неминовности смрти, толико је се плашимо да се трудимо да не мислимо, да не говоримо, да о њој не размишљамо. Више пута сам то приметио, па сам се зато увек трудио да са свима лако причам о смрти и не тражим посебан разлог за то.

Надам се да разумете суштину, у нашем друштву су смрт и сродне теме скоро табу. Није обичај да се о томе говори тек тако. Сматра се чудним, погрешним, скоро лошим манирима. Мада, поставља се питање, због чега? Да ли је ико икада избегао смрт? Можете ли себи навући невоље говорећи о смрти, сахранама и мртвима? Па зашто ћутимо о смрти? Зашто радије не размишљамо о њој ми, хришћани, којима се сећање на смрт препоручује вишевековним искуством Цркве као врлином која штити од греха?

Морамо разговарати о смрти

Па хајде да причамо о смрти. И међу собом, и без деце, и са децом. Мирно, природно, свакодневно. О туђој смрти, о смрти најмилијих, о сопственој смрти. На пример, не видим ништа лоше у разговору о будућим сопственим сахранама.

Али веома је важно да се тема смрти не ограничи само на смрт. Знамо добро да се ништа не завршава смрћу. У ствари, ми верници се, за разлику од осталих, плашимо онога што ће је уследити. Како год, разговор о смрти увек је повод да се говори о вечности.

Ово је веома важно: када говорите о смрти, не заборавите да говорите о вечности. Вечност мора бити присутна у нашем свакодневном животу на нивоу мисли, речи, дела. Углавном, све што човек ради је бесмислено ако није у корелацији са вечношћу. Наравно, такво размишљање се не формира само од себе, оно је резултат напора, рада и самопринуде. Али на крају крајева, за хришћанина је све ово животна норма, и стога је овакав начин размишљања најприроднији.

Деца предшколског и основношколског узраста изузетно верују родитељима. Ако се родитељи према смрти односе без предрасуда, ако о њој слободно говоре у обичном животу, ако смрт за њих није страшно финале њиховог животног пута, већ врата у вечност, за коју је везан сав живот од молитве и богослужења до радног времена и породичног одмора, онда нема потребе одвојено разговарати са децом на тему смрти. То ће постати јасно и без проблема асимилирано кроз коректан став одраслих и њихове смирене одговоре на природна дечија питања. Напротив, ако је тема смрти у породици табу, ако више воле да ћуте него да причају о томе, онда су одвојени озбиљни разговори са децом бесмислени.

pravlife.org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!