Свети Јосиф Исихаста: Добро упознајте себе да бисте поставили чврст темељ за смирење

Април 4, 2022 - 21:24
 0  34
Свети Јосиф Исихаста: Добро упознајте себе да бисте поставили чврст темељ за смирење

Пре свега треба „спознати себе“. То јест, упознати себе, да знате ко сте заправо, а не ко мислите да јесте. Са овим сазнањем постајете најмудрији међу људима.

Са таквом свешћу задобијате смирење и примате благодат од Господа. У супротном, ако не стекнете самоспознају, већ само бројите свој труд, знајте да ћете увек бити удаљени од пута.

Јер Пророк не каже: „Ево, Господе мој, труда мога“, него „гле, вели, мог понижења и труда мог“. Невоља је за тело, смирење за душу и опет то двоје заједно, невоља и понижење за целог човека.

Ко је победио ђавола? Онај ко је упознао своју болест, страсти и мане које има. Ко се плаши да спозна себе, далеко је од знања, не воли ништа осим да види само грешке других и да их осуђује. Он у другима не види дарове, већ само мане – а у себи не види мане, већ само дарове. То је карактеристична мана људи нашег времена, да једни у другима не препознајемо дарове. Оно што један има, други нема. Бог је многоструко украсио људе и сву своју творевину учинио неједнаком, односно различитом. Бог је „све створио у мудрости“.

Зато, чедо моје, побрини се да добро спознаш себе, да би поставио чврст темељ за смирење. Не постоји добро које нема узрок у Богу, нити зло који нема узрок у ђаволу. Дакле, шта год добро мислите, кажете, чините, све је дар од Бога. "Сваки савршени дар одозго силази." Све је дар од Бога, ми сами немамо ништа.

Зато „сећај се последњих дана својих и не греши довека“. На тај начин се привлачи благодат.

Кажете на пример ја сам грешник! Али, у ствари мислите да сте у праву. Милост Божија жели да остане, али пошто још нисте пронашли истину, она мора да оде. Иначе ћете несумњиво веровати у своје расуђивање да сте оно што нисте, и без сумње ћете се преварити. Стога благодат не остаје.

  vimaorthodoxias.gr

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!