«Ко збира у љето, син је разуман; ко спава о жетви, син је срамотан». (ПрС 10,5)

«Ко збира у љето, син је разуман; ко спава о жетви, син је срамотан». (ПрС 10,5)

Шта кажу ове речи из приче цара Соломуна? Какав је њихов смисао?  

Остајемо деца, укључујући и наш однос према животу. Надамо се да имамо још доста времена, да пишемо само скицу сопственог живота, а да ћемо jе после преписати начисто, исправити све грешке, избрисати сувишно. Али једва да је неко ово успео.

Скица наших односа, план добрих дела у будућности, план опроштења некоме једног дана. Привид реверзибилности процеса, акција.

Људско памћење има jедну спасоносну особину — да заборави. Али ова особина се игра са нама. Нови догађаји, појаве, познанства, слажу се у слојевима на све предходне. Оно што смо желели није никада реализовано, оно шта jе било важно никада није изречено, оно шта jе било за нас спасоносно је одложено или напуштено. Али лако и брзо уносимо у свој живот нешто штетно и деструктивно.

То је слично особини дечијег памћења: брзо схвата све што је лоше, али зато све што је добро и корисно усваја са великим потешкоћама и великим трудом.

Искористите сваку прилику да чините добро, без одлагања тражите опрост, изговарајте добре речи без збуњености.

Добра је кашика док траје вечера. После вам не треба. Све што одложите неће бити учињено. Изгореће у току нових информација и догађаја.

Журите да верујете, да волите и надате се.

pravlife.org