о. Владимир Долгих - Зашто свештеници носе браду?

Јул 13, 2023 - 18:20
 0  1.2k
о. Владимир Долгих -  Зашто свештеници носе браду?

Ако се од неког затражи да нацрта портрет православног свештеника, онда он може заборавити (или не зна) неке делове (елементе) одежде, али нико неће заборавити браду. Штавише, брада ће бити оно чега ће се прво сетити.

Па зашто свештеници носе браду? Многи ће се, вероватно, после размишљања, осврнути на лик Исуса Христа, који видимо на иконама, и истаћи да се тако манифестује подражавање изгледа Спаситеља. Наравно, ово је један од разлога, али не и једини.

Брада у Светом писму

Чак и они који се нису посебно упуштали у текстове Светог писма могу претпоставити да ношење браде од стране свештеника има древне старозаветне корене. И заиста, у 19. и 21. поглављу Књиге Левитског закона видећемо директну заповест Господњу да се не сече глава и брада. И за то постоје разлози. Неканонска Јеремијина посланица, већ у првом поглављу, обавештава нас да је бријање главе и браде карактеристично за паганске свештенике, због чега је Мојсијев закон имао за циљ да задржи јеврејске свештенике од идолопоклонства. Рев. Јефрем Сирин прецизира да су незнабошци посебно пуштали косу на глави и лицу, да би их одсецали у посебно одређено време на „светим“ изворима или директно у самим храмовима. Дакле, бријање главе и браде није било само традиција, већ део идолопоклоничких мистеријских култова.

Брада у канонима

У првој књизи Апостолских дела (бр. 4) каже се да онај ко жели да угоди другима „голи своју браду“. Приближно иста идеја звучи у 96. канону Шестог васељенског сабора. Тамо се каже да они који се облаче у Христа треба да се угледају на Његов живот, па да избегавају плетење и посебно обликовање косе, чиме искушавају слабе душе. Зонара, у свом тумачењу, објашњава да ово правило важи и за браду, али и овде постоје разлози. У то време, мушкарци су плели косу и бријали браду како би изгледали нежни и више као жене. Као што сте можда претпоставили, у овом случају говоримо о хомосексуалним традицијама старог Римског царства. Да би се дистанцирала од оваквих асоцијација, Црква уводи забрану манипулације косом, која је била знак расипних порока.

Како разумемо, од тог времена традиција ношења браде је толико укорењена да сада свештеници браду носе, како би рекли савремени програмери, подразумевано.

У 16. веку одсуство браде код човека изгледало је толико неприродно да дефиниције Сабора садрже чак и забрану погреба и сваке друге молитве у храму за покој душа оних који су се усудили да обрију своје браде.

Можда је зато православна брада у словенским земљама, стекла семантичку везу са таквим појмовима као што су моћ, снага, воља и други атрибути мушкости.

Може ли свештеник да не носи браду?

Теоретски, наравно, може, али у пракси су браде православних свештеника постале саставни део њиховог изгледа. У иностранству је ситуација понекад мало другачија. Као што знамо, већина латинског свештенства не носи браду, будући да се од ранохришћанских времена то сматрало показатељем припадности највишим друштвеним слојевима староримског друштва, постепено је ова традиција заживела и постала општеприхваћена на Западу.

Данас видимо да су браду почели да носе не само свештеници, већ једноставно многи мушкарци. Али ако је за људе далеко од Цркве то данак моди, онда је за православне брада постала симбол жеље да се угледа на Христа. Дакле, у одговору на питање: зашто су православним хришћанима потребна брада, биће довољно осврнути се на чињеницу да је наш Спаситељ носио браду. Иако, наравно, добро знамо да наш духовни живот, а још више вечност, ни на који начин не зависи од присуства или одсуства длака на лицу.

pravlife.org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!