Митрополит Антоније (Паканич) о обичним људима и самозваним интелектуалцима

Разни активисти који себе сматрају интелектуалном елитом често показују арогантан и снисходљив однос према „обичним верницима“.

Август 11, 2023 - 16:37
 0  141
Митрополит Антоније (Паканич) о обичним људима и самозваним интелектуалцима

Такви „интелектуалци“ себе и себи сличне сматрају „сољу земље“ и „гласом Цркве“. А сви остали су, како верују, само „неписмене баке“, чије мишљење не треба слушати.

У Цркви има много људи из различитих друштвених слојева, различитог степена културе и образовања, међутим сви они чине Тело Христово. И уопште није потребно да је црквена „интелигенција“ по нечему боља од „простих“ парохијана. Наравно, дешава се да су људи због незнања склони сујеверима и предрасудама, али, како искуство показује, ни „интелектуалци” нису имуни на такве ствари, осим ако су њихове предрасуде истанчаније.

У ствари, образовани људи имају велику одговорност, а такође су у опасности управо у вези са својим образовањем. „... Знање надима, а љубав изграђује (1 Кор 8,1)." А ово је веома важно, јер без љубави према ближњима свако сазнање постаје разлог за уображеност, гордост и, као резултат, духовну прелест. Подсетимо се: у старо доба скоро сви јересиарси су по правилу били високообразовани људи.

Зато је толико важно да пазите. Ако почнемо да гледамо са висине на своју браћу и сестре у вери, ово је веома лош знак.

И да ли је „простота“ тако лоша у Цркви? Узмимо неку просечну парохијску бакицу. Да, сигурно није читала ни Кјеркегора ни Хајдегера (или кога се сада сматра модерним читати у „високоинтелектуалним круговима“?). Али она чита Јеванђеље и Псалтир, и то јој је сасвим довољно да спасе своју душу. Међутим, када се појави опасност за Цркву, управо ове баке без оклевања излазе да бране своје храмове од заузимања.

Последње године и месеци су показали да неки наизглед интелигентни људи, па и они са академским образовањем, не само да нису у стању да бране Цркву, већ су, напротив, спремни да забораве све што су до сада знали и што су учили, о чему су и сами писали, учили и проповедали спремни да подлегну и најмањем притиску споља.

Уосталом, хришћанство није само известан „збир богословља“, оно је, пре свега, живот. Ни једно богословско знање неће бити корисно ако није укорењено у срцу, ако човек ради њега није спреман да иде на крст.

Зато се никада не треба узносити над људима: може се догоди да су они у стању да поднесу терет који је изнад наших снага.

pravlife-org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!