Митрополит Антоније Блум : О рату

... А то није Христов пут, и то није наш пут... Који је све обухватио јединственом љубављу и праведне и кривце...да схватимо да је наше место на крсту, а не само поред крста...

Јануар 29, 2022 - 21:45
Јануар 29, 2022 - 21:47
 0  42
Митрополит Антоније Блум : О рату

Поново на сувише болној, страдајућој нашој човечанској земљи чаша гнева, чаша туге, чаша страдања људског долази до обода и поново се прелива преко ње. И ми не можемо остати равнодушни према тој тузи, која данас обухвата хиљаде и хиљаде, милионе људи. Пред нашом хришћанском савешћу поново се појављује страшно, строго слово Божије, или, тачније, образ Самога Христа, Који је постао човек, Који је дошао у наш свет, Који се приопштио не слави, не добродетељи (врлини), већ је постао брат и угњетених, и грешника.

Солидарност Бога са човеком није разрушила Његову солидарност са Оцем; и овде пред нама је слика коју нам је тако тешко да прихватимо и коју нам је још теже да остваримо: слика Онога Који је хтео бити једно и са праведнима, и са кривцима, Који је све обухватио јединственом љубављу, љубављу крсне туге у односу ка једнима и љубављу радости и – опет – крсне жртве у односу ка другима. Данас у свести многих људи појављује се слика гнева, и у тој слици бирају се једни, а искључују други, у таквом доживљају правде, саосећања и састрадавања срца људи бирају једне и проклињу друге. А то није Христов пут, и то није наш пут, наш пут је у томе да једном љубављу, са свешћу и доживљајем ужаса, обухватимо и једне и друге и пригрлимо – не са саосећањем, већ са састрадавањем, не са саглашавањем, већ са свешћу о том ужасу, пред којим стоји неправда, и пред крстом, пред којим стоји правда.

И ја позивам све вас, пред лицем свега тога што се данас догађа у свету, да поново погледате на то какво је наше хришћанско гледиште, где је наше место на том разореном ткиву, где се пролива крв, сузе, ужас – и да схватимо да је наше место на крсту, а не само поред крста.

Често се мисли: шта ми можемо учинити? Срце поцепати љубављу ка једнима и саосећањем ка другима: шта ми можемо учинити када смо немоћни, утихли, бесправни? Ми можемо стати пред Господа са молитвом, са оном молитвом о којој је говорио старац Силуан, молити се за свет – то је проливати крв. Не у тој лакој молитви коју ми узносимо из спокојности наше, већ у тој молитви која се пробија ка небу из бесаних ноћи, у молитви која не даје покоја, у молитви која се рађа од ужаса страдања, у молитви која нам не дозвољава да живимо у ништавности, ситницама нашег живота, у молитви која од нас захтева да коначно схватимо да је живот дубок и да ми упорно ходамо недостојно кроз наш живот, недостојно себе, недостојно Бога, недостојни те туге, те радости, те крсне муке, те славе Васкрсења, које се непрестано смењују и преплићу на нашој земљи...

Али сетимо се да Христос није изабрао; Христос је умро зато што су гоњени праведници и зато што грешници пропадају. Ето, у овом двоједном јединству са људима, који су око нас, у овом двоједном јединству са праведницима и са гршницима, молићемо се за спасење и једних и других, за милост Божију, за то да слепи прогледају, да би се утврдила правда, али не на суд, већ правда која води ка љубави, ка победи јединства, ка Божијој победи. Амин!

facebook.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!