Игуман Петар Мешчеринов , Свештеник је саветник на заједничком путу ка Христу

Сами парохијани развијају код свештеника из године у годину, из поколења у поколење осећај сведозвољености.

Јануар 29, 2022 - 21:37
 0  36
Игуман Петар Мешчеринов , Свештеник је саветник на заједничком путу ка Христу

- Недавно један свештеник није дао мојој пријатељици да се причести на основу тога јер она ради у музеју и стално борави међу саблажњивим сликама (обнажена тела, итд.) Колико далеко се може простирати власт свештеника? Има ли право свештеник не допустити причешће због тога што човек није, рецимо, «прочитао правило »? Или је филм изгледао уметнички? Или, као у овом случају, ако свештеник сматра уопште уметност грешном?

– Ето какав је тај проблем, о коме сам лично говорио годинама – одсуство у нашем црквеном животу опште пастирске педагогије и методологије. То доводи до тога да свештеник у овом случају постаје мали безгрешни «Римски папа», сматрајући да он може решавати судбину другог човека. Дакле, овде све зависи од тога колико је сваки конкретно свештеник васпитан и адекватан.

С једне стране ми овде видимо, да тако кажем, понуду, коју одређује потражња; али са друге стране јесу захтеви који рађају такву понуду. То јест, људи који одлазе свештенику унапред су спремни скинути са себе сваку одговорност за свој живот: «како баћушка одлучи». А то је супротно смислу хришћанског црквеног пастирства.

Свештеник није владар, не располаже животом човека; он је само саветник на заједничком путу људи ка Христу.

Зато тиранија никако не може имати место у оносу између хришћана.

Одговорићу на ваше питање: препреком за причешће јављају се смртни греси, за које се, по црквеним правилима,предлаже налагање епитимије. Ако говоримо о прописима црквене дисциплине, онда једино канонско правило у Православној Цркви захтева да се причест узме на празан стомак (ово не значи да не би требали да узимате лекове после 12 часова увече, или чак у посебним случајевима неку врсту хране као лека, на ово се мора обратити пажња). У црквеним правилима ништа се не говори о три дана поста, о посебним канонима и молитвама, и свему томе што је традиционално прихваћено код нас као припрема за причешће - то су све ствари које су се у Цркви обликовале веома касно и које се из тог разлога могу назвати "модернизмом".

facebook.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!