Виктор Франкл - Смисао живота и смисао патње

Април 23, 2023 - 20:29
Април 23, 2023 - 20:32
 0  176
Виктор Франкл - Смисао живота и смисао патње
Виктор Франкл је аустријски неуролог и психијатар јеврејског порекла, најпознатији као оснивач логотерапије – психотерапијског правца базираног на лечењу смислом. Његова породица за време рата није успела да избегне судбину која је задесила већину његових сународника. Франкл је са супругом депортован у концентрациони логор Терезин. Сви чланови његове породице, осим сестре која је емигрирала у Аустралију, су завршили у концентрационим логорима. Од свих њих, само је он успео да преживи. Виктор Франкл је провео три године у укупно четири концентрациона логора, а један од њих је био и Аушвиц. Неколико пута је замало убијен, али је игром случаја преживео. Одржавала га је мисао да мора да поново напише књигу "Доктор и душа" коју је понео у рукопису у логор, али ју је изгубио. Када му је било најтеже, замишљао је себе како у топлој и добро осветљеној сали држи предавање студентима о својим искуствима у логору, и то дистанцирање од свакодневних ужаса у логору му је помогло да преживи. Ослобођен је 1945. само да би открио да нико од његових најмилијих није преживео. Своје најпознатије дело “Зашто се нисте убили: Тражење смисла живљења“ написао је за само девет дана 1945. године, преносећи читаоцима своја искуства из логора смрти и стављајући егзистенцијалну филозофију и питање смисла у центар своје психотерапије. У предговору за ову књигу он преноси:
- Шансу да преживе имали су углавном они који су били психолошки усмерени на будућност, на неки задатак који треба да испуне у будућности, на смисао чије остварење их је у неку руку очекивало, или на неку особу која их је чекала с љубављу...
И питам се не би ли све то могло да се прошири изван појединачног људског живота и примени на продужење живота човечанства у целини. Можда је истина да и човечанство има своју шансу да преживи атомско доба ако се људи, и сви народи, окупе на заједничким задацима, ако сви буду захваћени не само оним што логотерапија назива вољом за смислом већ и заједничком вољом за једним заједничким смислом?”
Између осталог, Виктор Франкл нам поручује:
- Човек се остварује у истој мери у којој се обавезује да ће испунити смисао свог живота.
- Смисао живота је јединствен и носи лични печат сваке индивидуе, њене највише вредности и идеале.
- Нико човеку не може да пружи или да да смисао животу осим њега самог. Сваки појединац мора сам да открије суштину свог битисања, сопственим напорима и снагом морамо пронаћи себе.
- Свако од нас има сопствену и јединствену мисију на овој планети, задатак који само ми можемо да урадимо, шансу коју само ми можемо да искористимо.
- Начин на који човек прихвата своју неумитну судбину и све патње које она собом доноси, начин на који човек носи свој крст пружа му многе могућности, па и у најтежим околностима и до његовог последњег даха, да свом животу да дубљи смисао.
- Ако постоји смисао живота, онда мора постојати и смисао патње. Патња је неизоставни део живота, подједнако као и судбина и смрт. Без патње и смрти, људски живот не може бити потпун.
- Живот не чине околности неподношљивим, већ недостатак смисла и сврхе.
- Неприлике често отварају прозоре да би се видело небо.
- Човек има два потенцијала: бити добар или бити лош. Шта је то зависи од ваших одлука, а не од ваших околности.
- Све се човеку може узети, осим последње од људских слобода – право на избор става у било каквим датим околностима, право на избор властитог пута..
- Човек може задржати траг духовне слободе, менталне независности, чак и у страшним околностима психичке и физичке напетости.
- Ми, који смо преживели концентрационе логоре, можемо се сетити мушкараца који су шетали од бараке до бараке тешећи друге, поклањајући им свој комад хлеба.
- На неки начин, патња престаје да буде патња у тренутку када добије смисао, као што је смисао жртвовања.
- Ко се плаши патње, већ пати јер се плаши.
- Суза се не треба стидети, јер су сведоци да је човек имао храбрости да пати.
- Нашао сам смисао свог живота помажући другима да пронађу смисао свог живота.
facebook.com/razbistravanje

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!