Свети Јован Златоусти - Љубав (код хришћана, у цркви...), од ње нема ни трага

Април 23, 2023 - 19:52
 0  47
Свети Јован Златоусти - Љубав (код хришћана, у цркви...), од ње нема ни трага
Ако ми почнемо да мрзимо зле и безаконике, онда ћемо, како будемо даље ишли, мрзети и грешнике; и идући овим путем, постепено ћемо се одвајати од већег дела браће, или, још више, од свих њих, јер нема никог без греха. Ако неко мора да мрзи непријатеље Божје, онда мора мрзети не само зле, него и грешнике; и у овом случају бићемо гори од звери, одступајући од свих и надимаћемо се од гордости, подобно фарисеју. Но, Павле не заповеда тако – већ како? «Молимо вас још, браћо, поучавајте неуредне, храбрите малодушне, помажите слабе, будите стрпљиви према свима» (1 Сол. 5:14).
Они (пагани, зли, безбожници...) виде порочан живот, земне душе, виде да смо и ми (хришћани) везани за новац, колико и они, па чак и више... подједнако волимо власт и присилу, мучени среброљубљем настојимо да стекнемо богатство. Дакле, због чега би они поверовали. Ради чуда? Њих ионако већ нема. Ради праведног живота? Он је нестао. Ради љубави? Али од ње нема ни трага“. 
...
Но њих саблажњава то што код хришћана нема љубави … Јер када паганин види да онај коме је заповеђено да воли чак и непријатеље, зеленаши, граби, побуђује на непријатељство и према сународницима се понаша као према дивљим зверима, он ће наше речи назвати обичним трабуњањем... Када види да смо властољубиви и робујемо и другим страстима, још више ће се везати за своје учење, не мислећи о нама нимало лепо. Ми, ми смо криви што пагани остају у заблуди.
Одавде се јасно види због чега је Златоуст био противник непријатељског односа и насилних мера против паганâ и јеретикâ, због чега је црквену имовину продавао у корист сиротиње. Односити се са мржњом и суровим мерама принуде према свим нехришћанима, оклевајућим да се приклоне Христу услед недостатка љубави међу Његовим ученицима, не значи ли то доливати уље на ватру, потхрањивати њихово неповерење, не значи ли то и фактички доказивати недостатак хришћанске љубави. Ако храмови блистају од злата, мермера и драгог камења, а људи умиру од глади без уточишта, не сведочи ли то о равнодушју и суровости?
мученик Иоанн Васильевич Попов
facebook.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!