Да ли је тачно да је човек виши од Анђела?

Јануар 6, 2024 - 21:19
 0  117
Да ли је тачно да је човек виши од Анђела?

У Књизи псалама постоје ове речи: „...Шта је човек да га се сећаш, и син човечији, да га посећујеш? Учинио си га мало нижим од анђела, увенчао си га славом и чашћу...“ (Пс. 8,5-6). Па ко је виши: човек или анђели?

По речима познатог православног теолога архимандрита Кипријана (Керна), Анђели су виши од људи, будући да их превазилазе духовношћу, односно чиниоцем који анђеоски свет чини ближим и сродним Богу. Међутим, истовремено није сасвим исправно веровати да је супериорност Анђела над људима заувек утврђена од Бога. Нарочито, свети Григорије Палама примећује да је човек, по свом звању, у многоме супериорнији од Анђела, и такву супериорност повезује пре свега са могућношћу да људска природа буде део Бога, за разлику од анђелске природе. Према светитељу, човек има огромну предност у односу на анђела: може постати причасник Тела и Крви Христове и тиме ступити у најближи могући однос са Богом, сјединити се са Њим. Поред тога, присуство материјалног тела даје извесну потпуност људској природи. И управо у таквој потпуности свети Григорије Палама види још једну превагу човека над Анђелима.

Други аспект на који свети оци указују када говоре о премоћи човека над Анђелом јесте да човек у себи има лик Божији, који Анђели или уопште немају – по мисли Светог Анастасија Синаита, или имају, али у мањој мери него личност, како о томе каже, на пример, свети Јован Дамаскин. Сличну мисао износи и већ поменути свети Григорије Палама: „Само умна и вербална природа душе поседује ум, и речи, и животворни дух. Само је ову, већу од Анђела, створио Бог по свом лику. И то се не може променити, чак и ако није познавала своје достојанство, и није осећала, и није се понашала достојно Онога који ју је створио по свом лику.”

И још један фактор који нам омогућава да верујемо да је човек виши од Анђела изражава се у следећем: све што је створено од Бога створено је хијерархијски – од најнижег до највишег. А чињеница да је човек створен последњи, показује да је он „круна стварања“, јер су у човеку, као дводелном бићу, сједињена два света – духовни и материјални.  

наставник Кијевске богословске академије Андреј Музолф

pravlife-org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!