Сила Крста

Септембар 10, 2023 - 17:35
 0  41
Сила Крста

Клањамо се Крсту Христовом и славимо Васкрсење Његово. Крст је пролаз, врата и двери ка Васкрсењу Христовом али и нашем. Крст је Црвено море кроз које Мојсије проведе Израиљ у Земљу Обећану. Крст раздваја светлост од таме, живот од смрти.
Човек је крстолико и крстоносно биће. Он стоји на границама светова и стварности – створене, то је свет, и нестворене, то је Бог. По вертикали, човек спаја сву творевину са Богом, по хоризонтали, спаја и сабира у себи друге људе, своје ближње и читав свет. Тачка пресека ових линија јесте људско срце. Срцем кроз познање ума, љубимо и волимо Бога, срцем љубимо и волимо ближњега. Зато је човек боголико биће али и крстолико.

Човек је и крстоносно биће. Каже Господ у Јеванђељу – „Ко хоће за мном да иде, нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде.“ А какав то крст треба да узмемо и кренемо за Христом? То је крст нас самих и крст овога света. Страдање, борба и подвиг је одрећи се себе, свога ја, самољубља, гордости и себичности. Пробада сваки клин док га заривамо у своје ја, у своју савест док се кајемо, док се предајемо, док служимо горима од себе. Боли тежина и сваки бич кад нас вређају и ругају нам се, а то нисмо заслужили. Пече сваки трн у венцу понижења, од несхваћености најближих, оних које волимо, којима ништа нисмо скривили. Пробада, боли, пече. Ето страдања, ето мука Христових, увреда, понижења, клевета, ругања од света човеку Хришћанину.

А колико је само тежак крст наше смртне и пропадљиве природе и целокупне творевине? Исте оне природе која сваким треном стари, ближи се смрти, умире свакодневно. Колико је само болан крст гледања ближњега који је убог, болестан и несрећан, који умире? Колико нас тек боли клин и жалац у тело сопствене болести или несреће, свести да се незаустављиво ближимо кончини живота – смрти? То је крст света, који уздише и пати и ми са њим вапијући – Дођи Господе!

Шест дана носимо крст свој, у дан Литургије васкрсавамо. Кроз њега и са њим и зато му се клањамо јер је он наш пут, наша улазница у Царство Божје. У икони Царства Божјег, у Литургији и Цркви, где се са Христом распесмо и кроз Христа васкрсавамо, кушамо салдост Царства Његовог. Да ми будемо они из Јеванђеља „што стоје овде који неће окусити смрти док не виде Царство Божје да је дошло у сили.“

Пригрлимо и целивајмо Крст Христов и наш, док корачамо кроз ове дане Часног поста јер је на крају трновог пута Светлост Васкрсења, Дан Господњи. Смирено и покајнички, саобразно Христу, не осуђујмо ругаче и прогонитеље већ вапијмо Богу Оцу да опрости. Не стидимо се да будемо Хришћани, срцем и умом, свим својим бићем, у овом прељуботворном и грешном роду, да нас се Христос не постиди у Дан свог Другог доласка. Носимо Крст свој, радујући се Васкрсењу.

Протонамесник Александар Вучај

crkvauobrenovcu.rs

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!