У ком узрасту ће наша тела васкрснути?

Децембар 9, 2023 - 15:48
 0  95
У ком узрасту ће наша тела васкрснути?

Нада у васкрсење мртвих је један од најбитнијих чинилаца православне вере. Није случајно што сваког дана током јутарње молитве, читајући Символ вере, исповедамо: „Чекам васкрсење мртвих и живот следећег века." Египатски монах Макарије каже: ако се душа наша сјединила са Богом, онда тело не може да не васкрсне, јер оно што је у Богу примило извор Живота, не може без трага пропасти.

Што се тиче старости тела која ће васкрснути, не постоји јасна и конкретна дефиниција, јер Свето Писмо о томе ништа не говори. Међутим, свети оци и православни богослови и даље имају неке претпоставке о томе. Тако се у Књизи Откривења, која више од свих других библијских књига говори о последњим данима овога света и будућем животу, каже да у Царству Христовом „неће бити више времена“ (10: 6). Тумачећи ове речи, Свети Андреј Кесаријски напомиње да ће се после Страшног суда отворити Царство Славе, које неће имати за нас уобичајено временско рачунање, јер Вечност се никако не може израчунати. Следствено томе, по размишљању светих отаца, људско тело, достојно васкрсења, више неће имати никакву старосну дефиницију, већ ће бити обдарено својствима која су нам сада несхватљива.

Истовремено, у Царству Божијем, по речима светог апостола Павла, свако ће достићи „меру пуног раста Христовог“ (Еф. 4, 13), односно постићи, као што св. Јован Златоусти каже, савршенство, и биће нам могуће познавати Бога. Дакле, наша „старост“ после васкрсења биће одређена не годинама, не одређеним старосним периодима, већ, пре свега, степеном блискости Богу, који ће у Вечности постати „све у свему“ (1. Кор. 15:28).

ђакон Андреј Музолф

pravlife-org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!