Не питај за смисао живота, он сам је смисао

Не питај за смисао живота, он сам је смисао

Не питај за смисао живота, он сам је смисао

Ти си смисао. Смисао лежи у томе да постојиш, да си ту, да је Бог хтео, пре него што је створио универзум, да ти постојиш у овом животу. Осети то срцем, не анализирај умом.

Захвали се за овај поклон, сада не сутра, осети захвалност иако све није савршено. Изађи, удахни захвалност. Ходај, гледај, слушај, осети ваздух, таму, сунце, воду, земљу, повежи се са својим центром, изађи из ума спусти се у своје срце. Буди човек, осети Бога у себи.

Престани да се губиш у свему или ничему, добром или злом, грешном или светом, црном или белом. Ове реалности не постоје. У животу, хармонија не долази из затворених система већ из складних композиција супротности.

Све је лоше само у твојој глави, за Бога је све у складу. Оно што ти називаш хаосом, још један је облик благослова a оно што сматраш неуспехом je пут ка сутрашњем успеху.

Стој усправно, не савијај се, не осећај се јадним.

Обезбеди свом телу усправно држање да би душа била у правом стању. Сваки став је ситуација.

Када се ујутро пробудиш, дозволи да ти се осмех рашири преко лица иако га не осећаш у потпуности. Вежбај.

Изгради навике које су благословене. Реци "хвала Богу", иако све није савршено. Јер, ако кажеш да је лоше и почнеш да кукаш, шта ће се променити? Биће још горе.

Да ли желиш да копаш по свом паклу и даље или да посадиш цвет и почнеш да градиш своју рајску башту?

Питај оне који су који су гунђали због својих страдања и рећи ће ти да ништа тиме нису добили. Ствари су се само погоршале.

А онда питај оне који су и поред патње донели одлуку да кажу „прошло је, живећу докле год могу уз Божију помоћ“ и сазнаћеш да им је живот постао испуњен радошћу и срећом.

Знам да би то могло звучати магично или поједностављено. Али није ни једно ни друго. То је стварност коју обликују, дубоко у нама, наше мисли, прорачуни, дубока уверења и менталне перцепције.

Кроз захвалност, твоји проблеми неће нестати али неће у потпуности дефинисати твој живот. Неће спутати твој осмех, неће дефинисати твоју радост, неће отказати ток твог живота.

У овом животу постоје два избора. Или постанеш жртва или јунак.

Изабери да будеш свој херој, да се издигнеш изнад својих рана. Да постанеш прави потомак свих оних јунака и светитеља који су успели. И то можеш.

 

о. Либиос (Charalambos Papadopoulos)

facebook.com/p.libyos