Својом победом над смрћу, Господ обезбеђује победу за све хришћане

Мај 5, 2024 - 16:24
 0  45
Својом победом над смрћу, Господ обезбеђује победу за све хришћане

Љубљена у Господу, чеда Цркве Христове,

Христос васкрсе!

Поздрав, који још једном тријумфално звучи у светлости васкршњег јутрења, преноси целокупни садржај и смисао вере којом живимо и у којој се спасавамо.

Да, Христос је васкрсао из мртвих! Он је победио смрт и дао нам живот, који је, по Његовим речима, „живот... у изобиљу“ (Јован 10:10).

Чудо Христовог Васкрсења је испит за људски ум, али га осећа људско срце, које дубоко у себи осећа истину чудесне тајне Васкрсења. Јер, срцем знамо да без обзира на лоше ствари око нас постоји Онај Који је и сам Добар; да, упркос свој мржњи која влада међу људима, постоји Онај који је милостив и човекољубац; да уз сав ужас рата и смрти којем и даље сведочимо, постоји Онај који даје живот јер је Он сам живот и Животодавац.

Васкршњи поздрав нас увек подсећа на речи којима је сам Исус поздравио жене мироносице одмах после свог славног Васкрсења: „Радујте се (Мт. 28, 9). Ова јединствена радост у дубини свог садржаја, присутна у нашем свету од тренутка Благовести (Лк. 2,10), јесте радост коју можемо назвати свепобеђујућом. На то смо позвани, без обзира на то шта посматрамо у свом животу овде на земљи – у нашем свету, који сами свакодневно стварамо и у коме као да је разлога за радост све мање. Али, радост, коју је објавио Спаситељ, је и земаљска и небеска, као што се у Богочовеку Христу сједињују небеско и земаљско.

Као што је у тајни Божијег човечанства Син Божији постао Син Човечији и у Њему је Бог сјединио „све што је на небу и на земљи“ (Еф. 1,10), тако је и славна победа Његова над смрћу – над овим последњим непријатељем и Бога и човека (уп. 1. Кор. 15, 26), радост чије су димензије и божанске и људске.

Својом победом над смрћу, Господ чини победу за све хришћане који су Његови, зато је и данас, и у све дане живота нашега, радост наша пуна, јер, гле: „Вакресе, како рече“ (Мт. 28:6).

И на данашњи празник молимо се Свевишњем да подари мир на земљи, да подари утеху и благостање народима, да заштити нашу Православну Цркву, афирмишући у њој дух смирења, јединства и братску љубав.

Нека је са свима нама мир и благодат Победника смрти – Господа и Спаситеља Исуса Христа, љубав Божија и велика милост и радост у Духу Светом, амин!

Христос васкрсе!

митрополит русенски Наум

hristianstvo.bg

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!