Молитва Светом Петру Коришком

Молитва Светом Петру Коришком
О, свети Петре Коришки, велики свече и чудотворче Божији, пригни ухо своје ка земљи Србској и почуј глас молитве наше којом помоћ од тебе иштемо.
У тешкој се невољи и беди налазимо и све нам је у животу мрачно и безнадежно. Јер као да је цео пакао на нас налегао и као да је Небо за нас заборавило, па се под теретом греха и греховне муке до земље црне повијамо. Знамо да нас је све то због безакоња наших постигло, и да се оправдати ничим не можемо, али и знамо да је Господ милостив, и да слуша молитве угодника својих. Па те зато молимо, свети Петре, да по слободи коју на
Небу имаш, ове молитве наше Господу упутиш, и милости од Њега испросиш.
Умоли Творца нашега и Владику да нам још мало времена за покајање да, и да то време у
истинском оплакивању грехова проведемо, како би сузама душе од греха очистили и макар као последњи у Царство Небеско ушли.
Искушења којима нас демони нападају су безбројна, а ми смо слаби и безвољни и она искра Духа Светога коју смо на крштењу задобили једва да се и види у мраку душа наших. Али и таква слаба, она нас још увек опомиње да се пренемо и да почнемо да се боримо за спасење своје у вечности. Зато те молимо, црноречки чудотворче,
учини чудо и са нама, као што си до сада то безброј пута са другима учинио, па нас на
стазу правде упути, молитви научи, покајању приведи и Светога Причешћа што чешћег
удостој, како би, примивши Свемилостивог Господа у себе, љубављу и благодаћу Његовом помиловани били.
А помози нам и да од Господа Христа никада не отпаднемо, да веру, веру
Православну, која једина у свим световима спасава, неискварену сачувамо, макар нам и
сва блага овога света у замену за њу нудили, макар нас и на хиљаде мучилишта због ње
водили.
И води нас, молитвама твојим, свети Петре, ка блаженом и непостидном крају живота нашег, како би по преласку у свет духова у бескрајну радост раја ушли, где сви житељи његови непрестано славе Свемилостивог Тројичног Бога, Оца и Сина и Светога Духа, и сада и увек и у све векове векова.
Амин.