Данас се не прашта најмања ситница

Фебруар 10, 2024 - 21:52
 0  61
Данас се не прашта најмања ситница
Данас се не прашта најмања ситница. Чак ни чисто срце детета. Данас ако дете није на страни неправедних лако постаје жртвовано не само злонамерним потезима својих вршњака, већ и искомплексираних родитеља који по сваку цену чувају неодговорност своје деце. Некада је готово нестварно до којих граница фантазије иде нечија зла намера. Да подрива. Да осуди недужног. Да облати нечије име. Просто сматра да на то има право па још тако и своје дете учи да пљује и да се руга свему што на свет чистоте не личи.
Истина је, родитељи су криви! Осећају се прозваним и тамо где нису позвани да глуме инспекторе чисте савести. Али то заташкавање дечијег зла уопште није безазлено. У почетку може деловати наивно, сентиментално, али кад једном добије благослов својих родитеља да тако треба чинити, наравно да ће раширити своја крила над лицима недужних.
Вршњачко насиље је само природна последица родитељске небриге, и родитељских кланова, који немајући части, ни струке, ни искуства сматрају себе делагатима безгрешне воље само зато што имају мало пара којима мисле да се купује кредибилитет и достојанство. Немајући душе, сматрају да је то све на чему могу базирати свој ауторитет и аргументе. И не, није само заказао систем. Заказала је људскост да се родитељима све допушта само да би могли сутра да неваспитањем своје деце дозволе да газе преко часне и поштене деце.
Наравно да то није зло од јуче! Али оно што је круцијално да такво увођење разлика на штету недужних, веровали или не, креће још од вртића, манифестује се кроз основну и средњу школу а може фатално да ескалира у било ком узрасту. За то време надлежни ћуте, а кад дође до кулминације зла, онда дај Боже да бар изјаве саучешће. Зато што су људи? Не, него да не изгубе свој положај. Најважније је оградити се од било какве одговорности. Понтије Пилат би данас од таквих имао још пуно учити...
Никола Ђоловић

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!