Молитва Пресветој Богородици у част Њене иконе ЖИВОНОСНИ ИСТОЧНИК

Молитва Пресветој Богородици у част Њене иконе ЖИВОНОСНИ ИСТОЧНИК
О, Пресвета Дјево, Свемилостива Владичице Богородице, подала си нам Живоносни Источник Твој, који целебне дарове за здравље душа и тела наших и на спасење свету точи, стога Те благодарни, сада, усрдно молимо, Царице Пресвета, моли Сина Твојега и Бога нашега да нам да опроштај сагрешења и сваку милост и утеху душама жалосним и озлобљеним, и од беде, туге и болести избављење. Подај, Госпођо, храму овом и свим људима покровитељство (и светој обитељи овој да остане на окупу), граду заштиту, земљи нашој од невоља избављење и заштиту, да миран живот поживимо овде, а у будућем веку удостојимо се видети Тебе Заступницу нашу, у слави Царства Сина Твојега и Бога нашега. Њему нека је слава и моћ са Оцем и Пресветим Духом у све векове. Амин.
Тропар икони, глас 4.
Данас припаднимо верни к Божанственој и целебној икони Пресвете Богородице, која излива капљице својих слапова, и људима верним чудеса показује, која ми видевши и чувши духовно празнујемо и с љубављу певамо: исцели наше болести и страсти, као што си и рак и безбројне болести исцелила; стога Те молимо Дјево Пречиста, моли оваплоћеног из Тебе Христа Бога нашега да спасе душе наше.
Тропар икони, глас 4.
Захватимо, људи, молитвом лека душама и телима, из Реке која свима притиче – Пречисте Царице Богородице, точећи нам чудесну воду и омивајући срца тамна, греховне ране чистећи и душе верних освећујући Божанственом благодаћу.