Беседа о Божанственој Литургији

Јуни 18, 2024 - 15:59
Јуни 18, 2024 - 16:01
 0  77
Беседа о Божанственој Литургији
На земљи се свакога дана савршавају највеће, најзначајније и најсвештеније дело од свих дела која људи могу чинити: Божанствена Литургија, наставак Тајне Вечере, коју је свршио Господ Исус Христос са Својим ученицима. Људи могу чинити многа велика дела, али ништа веће и значајније од Свете Литургије. То је јединствена привилегија, коју је Бог дао човеку, јер ни Ангели не могу Свету Литургију савршавати. У Светој Литургији Ангели садејствују људима, као што чујемо у Тропару Светог Спиридона: Појући свете молитве своје, Ангеле си имао за саслужитеље – када си служио Свету Литургију, Ангели су ти саслуживали. Заиста, у оно што се, рукама свештеника, савршава на Светој Трапези, како пише Апостол Петар, и Ангели желе да завире (Прва Петрова 1, 12).
Литургија значи: народно дело, то јест, дело за народ Божији. Црква се моли за сав свет, али Свету Литургију служи само за верне, за благочестиве и православне хришћане. Црква је народ Божији, па према томе, Света Литургија као народно дело, служи се за народ Божији од истог тог народа. Зато свештеници Цркве не служе сами или тајно, него сваки пут заједно народ Божији и свештеници савршавају Свету Литургију. Када кажемо народ Божији, не сматрамо да су лаици одвојени од клирика; сви заједно смо народ Божији: и лаици и клирици.
Није лако рећи шта је Црква, али ми схватамо и доживљавамо Цркву онда када служимо Свету Литургију.* Када смо у Храму и Света Литургија се служи, ми не само да просто, ако посматрачи, пратимо шта се дешава, него сви заједно литургишемо. Ми смо народ Божији и ми савршавамо Свету Литургију заједно са служитељима Цркве, који рукоположењем имају благодат свештенства. Зато су и све молитве и све химне Свете Литургије написане тако (у множини) да се види да не служи само свештеник, већ сви хришћани који су у Храму. Господу се помолимо, говори ђакон, и Пазимо, и то говори целом народу, јер смо сви ми Црква и сви заједно савшавамо Свету Литургију.
Сваки пут када се саберемо у Храму кажемо да смо на Сабрању, а сабрање значи да просто „не идемо у Цркву“, него се сабирамо да бисмо постали Црква (Прва Коринћанима 11, 18; 14, 23). Наше сабрање показује да смо ми Црква. А још више смо Црква не само када се сабирамо, него када заједно са свештеником служимо Свету Литургију (учешћем и Причешћем). У Светој Литургији се види шта је Црква. Литургијско Сабрање је Црква. Света Литургија је центар свих Свештених Богослужења, која се у Храму служе од стране Цркве, и то увек у присуству свештеника међу нама, јер без свештеника и без Свете Литургије нисмо Црква, већ обичан скуп, попут скупова које праве разне организације и удружења. Црква значи народ, свештеник и Света Трпеза, то јест – Света Литургија. Света Литургија, наравно, није нешто чега су се људи досетили, већ је велика и најбожанственија Тајна, коју је установио и основао Сам Господ Исус Христос. Да се боље изразимо, Исус Христос је основао Свету Тајну Божанске Евхаристије и Црква служи Свету Литургију, настављајући велику најбожанственију Тајну. Зато се Света Литургија зове и Божанска Евхаристија, што је исто, Свештено и Свето Богослужење Цркве, у коме се наставља бескрвна Жртва Господа Исуса Христа.
Света Литургија или Божанствена Евхаристија је иста она жртва коју је извршио Исус Христос, приносећи Самога Себе за спасење света. Те ноћи, на Тајној Вечери, преломио је Хлеб, дао Својим ученицима и рекао: Узмите једите, ово је Тело Моје... “ Затим, благословивши Чашу, дао је својим ученицима и рекао: Пијте из ње сви, ово је Крв Моја...“ Оба пута је јасно рекао, дословно мислећи изговорено: Ово је Тело Моје и Ово је Крв Моја. Али, није их уверио само у то, него је дао и заповест, рекавши: Ово чините у Мој спомен. Црква дакле сада, по заповести Господа Исуса Христа, служи Свету Литургију и наставља исту Жртву и Тајну Свете Евхаристије.
У речима Господа Исуса Христа, које је упутио Својим ученицима, садржи се и наставак Жртве и Причешће Телом и Крвљу Његовим. Литургија или Божанска Евхаристија није само Жртва и сећање на Тајну Вечеру, него и Причешће верних. Црква савршава Свету Литургију и наставља Христову жртву да бисмо се причестили Телом и Крвљу Његовим. Када кажемо жртва Исуса Христа, мислимо на Његову Крсну смрт, али и на тридневно Васкрсење Његово. И када служимо Свету Литургију, као што свештеник у једној молитви каже: Смрт Његову објављујемо, Васкрсење Његово исповедамо. Када је Исус Христос на Тајној Вечери основао Тајну Божанствене Евхаристије, говорио је о Својој Смрти и Васкрсењу, о Своме Светом Телу, које ће умрети на Крсту, и о Часној Крви Својој, која ће потећи из ребара Његових; о Свом Телу, које је узео на Себе при Оваплоћењу и које ће после три дана васкрснути нетрулежно и бесмртно, исто оно које се сада у Светој Тајни предаје за храну верних, на отпуштење грехова и живот вечни.
Дионисије, митрополит Сервије и Козане

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!