Ерих Фром: Кога ми волимо

Мај 16, 2023 - 13:55
 0  46
Ерих Фром: Кога ми волимо
Љубав је активност усмерена на једну особу, али тако да кроз њу учимо да волимо цели свет и све људе. Љубав се не мери објектом који волимо, већ умећем којим га волимо, њега и цели свет. Усмерена је на различите објекте, и тако разликујемо различите врсте љубави:
а) Братска љубав – основа свих врста љубави. Према сваком људском бићу осећамо бригу, одговорност, поштовање и познавање. Она повезује равноправне људе, вођена је потребом да се упозна, да се не суди површно, већ да се продре у дубину туђе туге, страха, немоћи. Одликује се саосећањем и жељом да се помогне.
б) Мајчинска љубав – јавља се у два вида. Први је брига и одговорност за телесни раст и развој, а други је улевање воље и љубави за животом. Развија осећај да је дивно бити жив, али је тај осећај могућ само ако и сама мајка то осећа. Усмерена је не само на мало дете, већ на дете које расте, развија се и осамостаљује се, што је најтежи тренутак за мајку ако није научила да воли друге људе. Несебична је и безусловна, добијамо је “бесплатно”, само зато што постојимо, и не морамо се борити за њу. Са друге стране, постоји очева љубав, која је условљена и коју морамо заслужити задовољавајући постављене критеријуме.
ц) Еротска љубав – жеља за потпуним сједињењем и стапањем са другим људским бићем. Ова љубав није заљубљеност, ни сексуално привлачење, ни разговор о интимним стварима, ни слобода да се свађамо, ни заједнички поглед на живот, ни себичност у двоје. Она је помало од тога свега, и одлука да ћемо живети за ту особу коју одликују особине својствене само њој. Љубав је и чин воље и индивидуална привлачност.
д) Љубав према себи – брига за себе, као посебну личност, без које не бисмо имали храбрости отворити се и дати себе. Разликује се од себичности, јер себичнст није љубав – само празна особа покушава да се утопи у само за себе омиљеним богатствима. Човек који воли људска бића, сасвим природно, воли и себе јер је и он људско биће.
е) Љубав према Богу – потреба за сједињењем са врховном бићем, нечим што је веће од нас самих. Од степена развоја појединца зависи да ли ће у представи Бога тражити мајку или оца, или га прихватити као универзални принцип, као начин живота кроз који ће тежити да постане део правде, самилости и љубави.
_
Из књиге „Умеће љубави“
facebook.com/razbistravanje

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!