Архимандрит Евсевије : Божанско смирење

Новембар 26, 2021 - 22:23
Новембар 26, 2021 - 22:24
 0  36
Архимандрит Евсевије : Божанско смирење

И на крају кад прође све, кад живот наш уплови у луку вечности само једно ће биће важно, а то је, да ли смо волели Бога и човека. Тад ће океан да се утопи у нашим горким сузама јер нажалост нисмо искрено волели ни човека, а камоли Бога кога не видимо.

Све те наше испразности и сулуда надметања око пролазне славе и првенства биће још једна рана нас несмирених на смиреном телу Христовом. Он, најсмиренији од свих људи сакрио је у своме телу своју божанску природу да би је открио роду људском на гори Тавору преобразивши се пред својим ученицима.

Небеска Светлост који је просијалава кроз Христово човечанско тело ширила је зраке смирења на род људски, да победимо у себи сваки грех почевши од егоизма. Самољубље или егоизам је врхунска одлика палих анђела који желе да се и ми кроз грехе, а пре свега егоизма уподобимо њима.

Једини начин да се победи грех самољубља из кога се гранају сви остали греси, стварајући непроходну прашуму у нашој души, јесте смирење. “Смири се и хиљаде људи ће се спасти око тебе“, речи су смиреног баћушке Серафима Сарофског које нам толико требају за живот душе, као што и хлеб насушни за живот тела.

Миомирис Христовог смирења залог је нашег спасења и само ако се смиримо можемо да препливамо ово бурно море људског живота. Извор смирења је смирени Господ Исус Христос кога примамо у своје тело и душу кроз Свето причешће измирени пре тога са свим што дише, од мрава па до човека.

Смирен човек је нови човек, преображен кроз Свете тајне Цркве који увек налази разлог да опрости ближњем и да га на крилима своје љубави понесе до Небеса. То је човек који се не намеће другима а сви га траже јер божанско смирење које у њему почива као магнет привлачи сваког човека ка луци спасења.

И на крају кад прође све, видећемо драга браћо и сестре, да је смирење наш најбољи залог спасења и вечног живота. Само смирен човек може друге људе да воли и да се за њих жртвује као што се и сам Господ наш Исус Христос добровољно жртвовао на Крсту да би нас кроз своје божанско смирење васкрсао из пакла демонског несмирења.

“Божанско смирење којим речима да те опишемо, а притом да те не умањимо“, предубока је тајна да би се папиру описала, али зато у дубини људске душе сваког од нас може да се осети кад искрено заволимо Бога и човека.

mitropolija.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!