Шта тражити од Бога?

Април 13, 2024 - 22:11
 0  66
Шта тражити од Бога?

Шта тражимо од родитеља? Било шта! Али, пре свега, човеку је потребно духовно исцељење. Окренимо се добро познатој библијској причи о паду човека. Адам и Ева су били бесмртни и бестрасни у рају, били су предодређени за духовно савршенство, а не за смрт и болест. Али после пада, човек је изгубио интегритет, ослабио, његова природа се изобличила, његов ум, воља и осећања су постали разједињени. Задатак човека, који му је поставио сам Бог, јесте да се унапреди, стекне интегритет и постане целомудрени. Највиши циљ нашег земаљског живота јесте сједињење са Богом кроз покајање, кроз црквене тајне, учешће у Евхаристији и спасење наше грешне душе. Човек мора и даље непрестано да ради, па је Господ рекао Адаму: У зноју лица свога јешћеш хлеб (Пост. 3,19 ). У рају, Адам и Ева нису имали такву потребу, одржавали су свој живот једући плодове, који су им давали бесмртност. После њиховог протеривања из раја, човек је почео сам да се труди да једе и одржава свој живот. 
Имајте на уму да наше јутарње молитве не почињу са молбама, већ са упутством како да „постанете побожни“, то јест, прилагоди се, човече, сада ћеш разговарати са самим Богом. Зато, остави све земаљско, „сачекај док сва осећања не утихну“. Хришћанин мора да се укључи у овај састанак и прво замоли Његову милост за нас грешне, изговарајући молитву цариника: „Боже, милостив буди мени грешном“. Тада славимо Господа и тек после тога почињемо да тражимо нешто од Бога. И молимо, пре свега, духовне дарове, да би Господ очистио наш ум и срце од свих „помислила гадних, злих и богохулних“, и осветио наш ум и осећања. Он нам је указао на оно што је најкорисније за нас: Иштите најпре Царство Божије и правду Његову, а све ће вам се додати (Матеј 6,33 ).

Људи често моле свештеника: „Моли се оче!“ Али они сами се не моле. Једно је наручити молитву, а друго је потрудити се. Узмите молитвеник у руке, почните да се заиста молите, исповедате се и причешћујте. Укључите се у лечење своје душе.

Да, Господ све зна, зна и наше жеље.Често, дугим радом и сталним молитвеним обраћањем Богу, човек сам схвата да се његов захтев не испуњава, не зато што га Господ не чује, већ зато што му у овој фази то није корисно. За Бога је важно да научите да сами бирате шта је за вас корисно, шта је за вас спасоносно. Понекад је неком тврдоглавцу корисно да се мало опече, јер не чује глас Божији – своју савест. Ако му све буде успешно, наставиће кроз живот са носом у ваздуху. Није случајно да постоји добра пословица: „Све што се даје бесплатно може да поквари“. Од Бога можеш да тражиш било шта, у томе нема греха. Наш апел Оцу Небеском, жеља да му се приближимо није толико израз наших захтева колико комуникација са Богом, вера у Њега као Личност. А када се осећате близу Бога, можете тражити било шта. Што више човек постаје духовнији, све земаљско више бледи и одлази у други план. Више не тражи ауто, нову кућу, супер плаћени посао итд. Погледајте како су скромно живели светитељи, у њиховим келијама било је само оно најпотребније. И они су већ постали становници неба на земљи.

Јереј Димитрије Попеко

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!