Антиратна молитва Богородици

Антиратна молитва Богородици
О, Пречиста Дево Маријо, Матер Бога нашега! Ти – Неиспијена Чашо која си носила Тело и Крв Његову. Ти – Неувели Цвет раја. Ти – Радост ожалошћених и Утехо свих који тугују. Ми, чада Твоја, усиновљена од Тебе Сином Твојим кроз љубљеног Његовог ученика са покајничким плачем вапијемо ка Теби.
По гресима нашим обухватила нас је тама братоубиства и мржње; по гресима нашим, по малодушју и слабости газе нас нови фараони; по гресима нашим гоњени смо по целом свету. Услиши нас, о, Света Дево! Ти, круно великих жена, окрени поглед на нас! Као што је прамајка Ева туговала због озлобљења Каина и убиства од руке његове Авеља, тако и Ти проливаш зузе над нашом суровошћу и за нашом браћом и сестрама рањенима њом.
Попут ратнице Јудите, која је убила злог Олоферна, заустави руке онима који држе власт, који речима гордим и богохулним наводе проклетство на читав наш народ.
Као чиста Рута, која је нашла мир и спокој у туђини, буди са онима који беже од ране подела и убиства, даруј им мир и спокој.
Као мудра Јестира, која је спасла народ Божији из руку нечативога Амана, измолила је Господа Цара да уклони нове Амане који кује зло против народа Божијег. Не остави нас, Владичице, у нашој тузи, даруј нам исцељујуће покајање пред Сином Твојим. Знам, Мајко наша, да Ти сада опет плачеш на Голготи у подножју крстова жртава неправедног рата. Знам да поново крваре ране Твога Сина, видећи у спасеним људима Његовим Страдањима мржњу, равнодушност, злобу и радост због неправде. Не дај гневу Његовом да се обруши на нас, као што је гнев Божији некада обузео Израиљ, који је одступио од Њега!
Утеши наше туге, утишај наш бес!
Заштити очеве, децу и браћу нашу, сачувај их од изненадне смрти и греха убиства! Покриј њих и све нас Својим свесилним молитвеним покровом. Јер велика је молитва Мајки, она руши зидове и гради мостове. Помози нам да подражавамо Теби светој Светињи Светога у древном храму Соломоновом, и постанемо храм Духа Светога. Да нам се не подсмевају противници вере хришћанске за безакоња наша, да не кажу: «Где је Бог њихов? Није их очистио и није их заштитио!» Проведи нас кроз пламен садашњих искушења, спаси нас из њиховог огња и за живот нас васкрсни по заповестима Господа нашег Исуса Христа и похвали Његовој: Алилуја!
Елизавета Мария Сеньчукова (Монахиня Елисавета)