Покајнички 50.псалам - тумачење

Новембар 7, 2023 - 20:41
 0  450
Покајнички 50.псалам - тумачење

Kо је и када саставио овај псалам?

 Овај псалам саставио је пророк Давид када се покајао за свој велики грех, тј. онда када је убио благочестивог Урију Хетејанина и оженио се његовом женом Вирсавејом.

 Зашто се он назива покајнички псалам?

 У речима псалма осјећа се дубока жалост због учињеног недела и молитва о опроштају греха. Овај псалам се веома често чита у храму на богослужењу. Свети Оци препоручују хришћанима да га читају што је могуће чешће и да га искрено проузносе у својим молитвама. 

 Шта молимо од Господа у првим речима псалма: Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свог очисти безакоње моје?

 Тим речима ми потврђујемо једну од истина о Господу, а то је да Он милостив према људима, тј. да је из Своје неизмерне љубави према човеку спреман да му опрости сагрешења ако се овај истински покаје и молитвом се обрати ка свом Творцу. Речи: Јер безакоње моје ја знам, и грех мој стално је преда мном – указују на то да је свако од нас свестан својих грехова те да је следеће што требамо чинити управо покајање ако желимо да нам греси буду опроштени од Бога, који је праведан у речима својим и чист у суду своме – што значи да је Он праведни Судија који ће свакоме судити по заслузи без било какве протекције.

 Шта значе речи: У безакоњима се зачех, и у гресима ме роди мати моја?

 Тиме ми на сасвим јасан начин показујемо какво је заправо стање у коме се налазимо. Грех је у нама од тренутка зачећа, јер свако од нас, сваки човек, обележен је прародитељским грехом и наша молитва је упућена Богу ради тога да нам Он опрости грехове које ми чинимо, јер смо бића која услед своје слабости имају склоност ка греху. Усталом, то се види управо кроз овај псалам.

 Ипак, Бог нас није оставио саме?

 Тачно, јер већ следећи стих псалма показује ту истину: Јављаш ми непознатости и тајности премудрости Своје – тиме ми изражавамо чињеницу да нам је Бог открио многе тајне које човеков разум никад не би могао ни назрети, а камоли разумети. Бог је човека научио истинској вери и показао му пут ка Царству Небеском.

 Kако треба разумети речи: Покропи ме исопом и очистићу се; опери ме и бићу бељи од снега?

 Ми тим речима изражавамо нашу молитву, нашу потребу да Господ на нас ниспошаље благодат те нас тиме одвоји и заштити од греха. 

 Да се прену кости потрвене – како то разумети?

 Те речи показују да грех који је учинио Давид није само притискао његову душу, већ да је због тога трпело и његово тело. Грех обеспокојава и притиска читаво човеково биће, а не само неки његов део. Опроштај грехова такође делује на читав човеков организам. То је радост за човеково биће, и за душу и за тело, јер је и једно и друго боголико и од Бога. Жеља за тим је показана у речима: Дух прав обнови у мени – јер тиме ми молимо Господа да нас упути и да нас врати на прави пут, јер ми сами нисмо способни да учинимо.

 О томе казују и стихови: Не одбаци ме од лица Свога и Духом владалачким утврди ме. 

 Тачно.

Шта значе речи: Научићу безаконике путевима Твојим и безбожници ће се обратити к Теби?

 Тиме ми, по примеру пророка Давида, из благодарности за опроштај греха обећавамо Господу да ћемо и друге упознати са истинским спасењем да би се и они удостојили Царства Небеског.

Шта значе речи: Избави ме од крви?

За Давида су те речи значиле његову молбу да му Бог опрости убиство које је учинио, док за нас оне имају значење да нас Господ избави од убиствених смртних грехова које несмотрено чинимо. 

 Шта су то жртве паљенице?

 То се односи на време пре доласка Господа Исуса Христа, јер Израиљци су Господу приносили животиње на жртву у храму. Али, Господу је много пријатнија наша унутрашња жртва, тј. наша победа и одбацивање греха. То се јасно види из наставка: Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смирено Бог неће одбацити.

 А како онда схватити речи: Тада ће ти бити миле жртве правде, принос и жртве паљенице?

Те речи указују на различите жртве које су у старозаветно доба Јевреји приносили Богу. Обично су жртвовали јагњад, телад, бикове, голубове… Kада је онај који је хтео да приносе жртву у храму, он би је или доносио са собом или би је купио код храма. Затим би жртва била принета жртвенику, где би је убијали и тиме би он са себе спирао грех. За грех човека страдала би невина животиња. Поред животиња, Јевреји су као жртву приносили и бескрвне предмете: брашно, уље, вино. Али, све те жртве биле су узалудне када би човек и даље наставио да живи противно заповестима Божијим. Доласком, тј. оваплоћењем Господа Исуса Христа и Његовом жртвом на крсту, ми не морамо да приносимо жртве попут Јевреја јер је он, Син Божији, поставио Нови Завет између нас и Господа, те сваки онај који се крсти и верује у Христа васкрслог, тај одбацује старо и постаје Христов.

manastir-lepavina.org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!