„Немојте узимати учешћа у бесплодним дјелима таме“ (Еф 5,11)

Црква је кроз своју историју више пута ишла на компромисе са спољним околностима. Али сваки пут је овај компромис имао своје границе.

Мај 22, 2023 - 22:48
 0  42
„Немојте узимати учешћа у бесплодним дјелима таме“ (Еф 5,11)

Принцип економије (снисходљив однос према појединим питањима) у Цркви је увек био одређен сваким конкретним случајем и никада није укидао црквена правила.

А сложене историјске епохе су опасне јер постоји искушење — једном попуштајући околностима, учинити то нормом. Уосталом, сваки уступак у принципу ће уследити још већи. Стога је познавање, разумевање и поштовање црквених канона толико важно.

Свратите пажњу да је сада ретко када се поступци ове или оне црквене личности разматрају у штампи и јавности са становишта црквених начела и правила – са становишта побожности, молитвености, духовности. На свештенике се више гледа са становишта политичких ставова, националних идеја, тренутних вести и озлоглашеног јавног мњења.

У овој ситуацији од свештеника се тражи да буде било ко, али не он сам – не свештеник. И веома је тужно када свештеник попусти, поступи по наредби маса и одбије своје директне дужности у корист променљивих расположења „јавности“.

Мора се запамтити да се мишљење „света“ и мишљење Цркве не поклапају увек. И још више, често су супротни. Ово објашњава мржњу секуларизма према црквености. Спаситељ нас је упозорио на ово: «Кад бисте били од свијета, свијет би своје љубио, а † како нисте од свијета него вас ја изабрах од свијета, зато вас мрзи свијет» (Jн 15,19).

Утолико је тужније гледати како поједини свештеници заборављају своје свештеничке заклетве и дају све од себе  да удовоље овом свету. Али свет их и даље мрзи, јер му је сама оностраност свештенства одвратна, свет то осећа, упркос свим компромисима, свим сервилностима.

У ово време кидања свих веза, када се чини да је немогуће ослонити се чак ни на особе којима си навикао да духовно верујеш, усред опште мржње и неповерења, безумља и апсурда, сваки хришћанин треба да се сабере што више и исправно постави његове животне приоритете.

Мора се запамтити да је земаљски живот привремен. Оно што се сада чини најзначајнијим у овом животу биће заборављено за неколико година и замењено новим „трендом“.

Сада, вероватно више него икада, критеријум нашег деловања треба да буде хришћанска савест. Кад год доносиш неку важну одлуку, вреди застати, тихо и смерно се помолити и размислити како ће Господ прихватити моје дело. Не јавност, не корисници интернета, не популарни говорници, не политичари, већ Цар царева и Господар господара.

А ако је апсолутно немогуће побећи од притиска духа овога века, онда треба се бар потрудити да и сам не постанеш његов саучесник (као што каже апостол: „немојте узимати учешћа у бесплодним дјелима таме“ (Еф 5,11)), непрестано молити Христу за заступништво, кајати у својим гресима и неуморно чинити добро, колико снаге за то има.

митрополит Антоније (Паканич)

pravlife.org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!