"Крадљивци Божијих дана"

Април 16, 2024 - 21:44
 0  80
"Крадљивци Божијих дана"
У нашем српском народу постоји мудра изрека: " Крадеш Богу дане!"
Шта је том мудром изреком наш
српски народ хтио да каже ? Прво да се подсетимо да је Осма заповест Божија дата пророку Мојсију на Синајској Гори : "Не кради!"
Кроз векове људи су ту заповест доживљавали да не крадемо ништа што припада другим људима или народима, без обзира да ли је то материјална, културна, интелектуална или духовна својина или наслеђе.
А српски народ инспирисан Јеванђељем Христовим саставио је кроз векове многе мудре пословице и изреке од којих је једна и ова : " Крадеш Богу дане!"
Том изреком наши мудри преци хтели су да нагласе да постоје не само крадљивци овоземаљског благостања него и дана и времена Богом датих роду људском.
А дани и време су нам Богу подарени да их проводимо у славословљу Светој Тројици и благодарности за сва овоземаљска добра и дарове Богом дане који се умножавају на спасење и корист роду људском.
А ко су ти " крадљивци Божијих дана" драга браћо и сестре? Могло би се рећи сви они који своје дане започињу без благодарности Богу за дар живота и свега што имамо и који своје време не осмишљавају у славу Божију , на корист ближњима и њихово спасење.
Нажалост и ми који смо тзв. " свесно стадо Христово" врло често "крадемо Богу дане". Уместо да живимо живот достојан Бога и наших Светих предака, почевши са Светим Савом и Симеоном Мироточивим, скоро свакодневно се одричемо Бога нашим делима, нашим речима и итекако нашим мислима и осећајима. И тако и ми постајемо крадљивци Божијих дана.
Ипак драга браћо и сестре, постоји нада да ово време и дане Богом нам подарене осмислимо богоугодним животом. Да престанемо бити "крадљивци Божијих дана " и путем Божијих заповести и јеванђелских дела оживимо ове дане и време на славу Божију а радост Небеске Србије , које се многи данас стиде и одричу.
Драга браћо и сестре, мудрост српског народа преточена у народне пословице и изреке буди успаване савести кроз векове свих оних који желе да иду Христовим Крсно- Васкрсним путем који води у Вечни Живот. Стога драга браћо и сестре не будимо " крадљивци Божијих дана " него мудри искупитељи Богом подареног времена и Божијих дана!
Архимандрит Евсевије Меанџија
facebook.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!