Како се борити против страсти која је рођена пре нас

Фебруар 8, 2024 - 01:34
 0  50
Како се борити против страсти која је рођена пре нас

Иди код мрава лењивче, гледај путеве његове и умудри се. Нема вођу ни управника ни господара, а опет приправља лети себи храну, збира уз жетву пићу своју. Докле ћеш лењивче лежати? Кад ћеш устати од сна свога? Док мало проспаваш, док мало продремљеш, док мало склопиш руке да прилегнеш, у том ће доћи сиромаштво твоје као путник и оскудица твоја, као оружан човек. (Приче Соломонове, 6:6-11)

Архимандрит Маркел (Павук), духовник Кијевске академије, говори о главним разлозима лењости.
 
-Оче, због чега постајемо лењи? И шта ће се догодити ако се не боримо против тога?
 
—“Модерна лењост” је најчешћа карактеристика људи који живе у удобним градским условима. На пример, они не треба да иду напоље за воду, не треба да цепају дрва, не треба да ложе ватру… Али на селу, ако не одете за воду, ако не цепате дрва, и ако не наложите ватру, остаћете гладни и биће вам много хладно.
На селу, рад је битна неопходност. Ако сте лењи онда ћете се смрзнути и бићете гладни. Наша лењост је резултат комфора којег имамо.
 
-Шта треба да урадимо оче? Да ли треба да одбацимо добре ствари цивилизације?
 
-Није лако савременом и модерном човеку да одбаци те бенефиције. Цивилизавија нас је надвладала. Неко може да покуша да је напусти, да оде у далек манастир, негде у Карпатске Планине, али мало је таквих људи који би напустили комфор.
 
-Како да се боримо против лењости?
 
-Одговорна особа која воли своје ближње се клони лењости. Таква особа се увек брине да ако не ради други ће да пате због тога. Лењост скоро никада не посећује кућу у којој је пуно деце. У таквој кући сваки члан породице има много дужности и нема времена за одмор. Кување, прање веша, чишћење куће, рад у башти… Осим најмлађих свако нешто ради и нико не може да одбије дужност. Али у малим породицама, где је само једно дете, или ни једно, веома је тешко избећи лењост.
Жеља за безбрижним и комфорним животом је један од разлога што неки људи немају деце. И због тога долази до нестанка одговорности и лењости, јер нема никог о коме треба бринути.
 
-Наше време је време оптимизације. Мање радимо, а постижемо веће резултате. Данас, сваки ум иде ка овом циљу.
 
-Да, модерни комфор живота помаже да решимо многе проблеме са минималним трудом и тиме се очекује да ће људи бити срећнији и да ће више волети једни друге.
 
-Али супротно се дешава. Зашто?
 
-Зато што је немогуће уз помоћ технолошких напредака победити страсти, егоизам, и индивидуализам који живе у сваком човеку. Зато што је човек исти и данас у двадесет и првом веку као и у четвртом веку. Компјутери и машине не могу да промене његово унутрашње стање, већ само Благодат Божија која се стиче Црквеним Светим Тајнама. А пошто многи људи не иду у Цркву, онда се стварају нерешиви проблеми, а сви проблеми су као грудва снега која се повећава.   
 
-Шта да се ради?
 
-Особа која жели да се ослободи лењости, и ако јој дужности дозвољавају, треба да оде у манастир на ходочашће и да бар неко време учествује у таквом начину живота. Од давнина, људи су тражили утеху у манастирима, а да би стигли тамо прелазили су хиљаде километара. 
Манастирски ритам живота је супротан лењости. Овде поклоници, поред целивања икона и моштију светитеља, уче како да организују себе и свој живот. У сваком манастиру постоји дневни распоред који се не мења годинама и укључује Свету Литургију и остале црквене службе. 
Сви људи који живе у свету могу до неког степена да се угледају на манастирски начин живота и послушност. Да себи организују свој дан, када ће да раде, када ће да се моле Богу, и када ће да одморе. На тај начин ћете много лакше да победите своју лењост. Као што можемо да видимо кроз историју, тако рећи у стара добра времена, људи су се угледали на монахе и живели тако. Није случајност што наша земља изгледа странцима као један велики манастир.
 
-Зашто је организација живота тако тешка у свету, а много лакша у манастиру?
 
-На пример, некада сам лењ и не иде ми се у цркву на Свету Литургију, али када видим да браћа иду, мене је срамота. Не зато што ће Игуман да ме грди већ ме је срамота пред браћом. У манастиру, као у великој породици, све је повезано. Ако не идете на службу неко мора да вас замени, да поје у хору, да чита имена за помињање, да брине о уредности уместо вас. Тако да би изостанак утицао на службу и молитву. Видите како је велика одговорност у манастиру. У њему се осећа одговорност и дужност, па нема времена за лењост. Манастирска браћа и сестре подржавају једни друге.
Тако треба да буде и у породици. Осећај одговорности, узајамне подршке, и узајамна помоћ приликом слабости. Ако нема таквог односа, онда супружници гледају ко коме шта дугује и ко је више урадио. И на крају такав брак бива уништен.
Морамо да надвладамо лењост чим осетимо симптоме. Један од симптома је туга, која се бори против молитве, поста, и рада. Али ако имате комбинацију молитве, поста, и рада ваш дом ће бити испуњен радошћу и весељем и сви ће бити задовљни.
pravoslavie.ru
-Оче, нисмо добили никакав нов савет. Увек се враћамо на молитву и пост.
 
-Проблем је у томе што не разумемо шта су прави пост и молитва. Често превише бринемо да ако посветимо више времена молитви нећемо моћи нешто да обавимо, а то је замка лукавога…

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!