Спасење је увек дар Христов!

Октобар 1, 2023 - 17:20
 0  70
Спасење је увек дар Христов!
Спасење је увек дар Христов! Тy ca наше стране нема никакве заслуге или зараде. Већ је потребно истински спознати да грех јесте грех, и да је грех зло, и да је грех лаж, и да је грех непријатељ човека.
Потпуно покајање у православљу настаје храброшћу а не сентименталношћу. Човек устаје на БОРБУ. Свети оци говоре, да у човеку постоји дар јарости, гнева, и да је то дар Божји. Као дар способности да узимамо храну. Али из дара једења може настати страст ка једењу. Тако је пак и са гневом иза кога стоји подвиг, динамика. Потребно је да добродетељ буде офанзивна - активна, а не пасивна. Али ако се она деформише, може постати тиранија за друге, претворити се у агресију. Треба бити динамичан! Треба се борити против зла. Православно покајање има ту врсту "јарости".
Хришћанство је динамично а не пасивно. Хришћанство није нека врста "апатије" како су га схватали древни стоици. Ствар није у томе да умртвимо себе, већ треба у себи умртвити своје служење злу, греху и ставити себе у службу Богу. Живот није нирвана. Живот је причешћивање, слављење Бога, уздизање, узрастање.
Зато је покајање истинско ако се оно заиста дешава, ако је активно, ако оно истовремено и разбуђује човека, ако он истовремено осећа себе прозваним.
+Епископ Атанасије Јевтић

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!