Спасоносна истина Цркве се огледа у искуству живота њених чланова

Јул 19, 2023 - 14:55
Јул 19, 2023 - 19:33
 0  100
Спасоносна истина Цркве се огледа у искуству живота њених чланова

Недељу православља многи сматрају даном слављења Цркве. Мислим да нико у то не сумња, али овај тријумф Цркве против иконобораца не треба посматрати као демонстрацију моћи над супротстављеном групом или идејом. За Цркву истина није само идеја, већ личност и однос према њему. Пред лицем Христовим живот побеђује смрт и човек постаје бесмртан.

Ако Црква има праву, спасоносну и здраву истину, она се мора огледати не у документима и декларацијама, већ у искуству живота њених чланова. Ако имамо истину, морамо бити истинити, ако имамо светлост, будимо светли, а ако је Христос Син Божији, Који је васкрсао из мртвих, можемо живети само са хвалом и радошћу.

Православље није идеологија коју морамо подржавати, већ истина на коју смо позвани да живимо, јер често у Цркви једно говоримо, а друго живимо. Начин на који живимо показује истину у коју верујемо. Не постоји други начин на који хришћани сведоче и исповедају Христа осим својим животом. Не можете рећи да верујете у Божију промисао и да истовремено имате космичке депозите на банковним рачунима. Нити рећи да си члан тела Цркве, а да не знаш ни имена људи са којим се шалите недељом.

Једном на плажи једног малог града пронашли су утопљеног младића. У капуту који је носио био је памфлет са недељном проповеди. Пре него што је отишао да се убије, прошао је кроз храм, али нико није разумео његову усамљеност и драматичност, чак ни проповед коју је прочитао није могла у њему да запали искру да остане жив.

Често мислима и речима говоримо о правом Христу, али наша искуства говоре о другом Христу.

Дакле, није довољно само исправно веровати, већ пре свега живети хришћански и истинито, увек у труду и подвигу, жељи и чежњи за сусретом са живим васкрслим Христом, Који није идеја, него сам живот у својој пуноћи.

о. Х. Пападопулос

bogonosci.bg

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!