Разговор о смрти ( 2 )

Разговор о смрти ( 2 )

Како превазићи ужас телесне смрти?

Смрт тела је испуњење заповести Господње: „Ти си земља, и у земљу ћеш отићи“ (Пост. 9,12). Ово је закон коме се све живо подвргава до дана општег васкрсења. Ни Богородица није избегла овај закон, јер је Она, као и сви остали, умрла.

Смрт тела су врата вечног живота. О.Јован Восторгов каже да одвајање од тела није вечно, да је овај живот припрема за опште васкрсење: „Вакрсењем удовичиног сина, Господ Исус Христос нас уверава, пре свега, у истинитост општег васкрсења и упућује нас да се припремимо за то.”

Како су повезани васкрсење душе и васкрсење тела?

О.Восторгов истиче да је потребно, пре општег телесног васкрсења „још у телу и на земљи, да се трудимо да оживимо душе своје и, ако умиру или су умрле, да их васкрснемо из мртвих. Како их оживети и васкрснути? Заједницом са Богом, праобразом душе и извором њеног живота, истином и добротом, који су храна нашег духа.

Општење са Богом је у молитви, истина је у вери и речи Божијој, а добро је у светом животу и следовању речи Божије уз помоћ благодати Господње. Васкрсење душе, после грешне смрти, даје нам тајно свакодневно покајање пред Богом. Без свега овога, грешни, чућеш страшну реч Господњу, написану у Откривењу: „Знам дела твоја; носиш име као да си жив, али си мртав... Сети се шта си примио... и покај се“... (Откр. 3,1, 3)“.

Како се за човека чулно манифестује вечни живот?

По Светом Луки Кримском, он се пројављује кроз богопознање и чињеницу да је Он свеобухватна Љубав. Ово знање мора бити од срца и ума и мора се изразити споља кроз дела љубави.

„Шта је живот вечни? То је исто што и Царство Небеско. Вечни живот се састоји у нашем познавању Бога Оца и Исуса Христа посланог од Њега. „Царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светом“ (Рим. 14, 17), то јест, не радост и наслада тела, него „правда и мир и радост у Духу Светом“. Срце очишћено од зла, од мржње, од клетви, од сваке прљавштине, срце које је чисто и чува у себи свету љубав, може да се приближи богопознању.