О спасоносној молитви Светој Тројици

Кратка молитва Светој Тројици је вероватно позната сваком вернику.

Новембар 19, 2022 - 17:56
 0  79
О спасоносној молитви Светој Тројици

Али неки од нас су је заиста потценили. У овој молитви мољења сакривен је камен темељац наше вере. И она је кључ богопознања. Скривено значење ове молитве открива се трагаоцима.

«Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин».

Речима молитве обраћамо се најпре свим трима Лицима заједно, а затим сваком Лицу Тројице одвојено: Богу Оцу, да Он очисти наше грехе; Богу Сину, да опрости безакоња наша; Богу Духу Светоме да посети и исцели немоћи наше.

Овим сведочимо да је Бог Један по суштини, али тројичан у Лицима. Пресвета Тројица је најближа и уједно најнесхватљивија Суштина не само за људе, већ и за Анђеле. Творац и Бог свега видљивог и невидљивог сишао је код грешног и старог човека, пострадао за њега и даровао му спасење и живот вечни.

Чак ни најкреативнија, интелектуално развијена особа није у стању да схвати тајну Свете Тројице.

Три Лица су сједињена у једном Богу, од којих је свако Бог. Сва Лица Тројице су једнака и у исто време различита. Прво Лице Тројице – Бог Отац – је Почетак других, а од Њега су по свом бићу зависна друга Лица: Син – рођењем, Дух Свети – исхођењем.

Можемо само клањати пред величанством Створитеља и понизно прихватити Његову Истину. Све се познаје само Духом Божијим. „Jер Дух све испитује, и дубине Божије.“ (1 Кор 2,10).

Истина се постепено открива онима који смирено и са искреном једноставношћу жуде за богоопштењем: „чисти срцем ће Бога видјети“. Ако душа тежи Богу, Господ јој се открива у потребној пуноћи као савршена Љубав, која нема ни граница ни рокова.

А душа је још овде, на земљи, почиње да расте у вечност. И смрт постаје живот.

pravlife.org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!