О спасоносној молитви Светој Тројици

Кратка молитва Светој Тројици је вероватно позната сваком вернику.

О спасоносној молитви Светој Тројици

Али неки од нас су је заиста потценили. У овој молитви мољења сакривен је камен темељац наше вере. И она је кључ богопознања. Скривено значење ове молитве открива се трагаоцима.

«Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин».

Речима молитве обраћамо се најпре свим трима Лицима заједно, а затим сваком Лицу Тројице одвојено: Богу Оцу, да Он очисти наше грехе; Богу Сину, да опрости безакоња наша; Богу Духу Светоме да посети и исцели немоћи наше.

Овим сведочимо да је Бог Један по суштини, али тројичан у Лицима. Пресвета Тројица је најближа и уједно најнесхватљивија Суштина не само за људе, већ и за Анђеле. Творац и Бог свега видљивог и невидљивог сишао је код грешног и старог човека, пострадао за њега и даровао му спасење и живот вечни.

Чак ни најкреативнија, интелектуално развијена особа није у стању да схвати тајну Свете Тројице.

Три Лица су сједињена у једном Богу, од којих је свако Бог. Сва Лица Тројице су једнака и у исто време различита. Прво Лице Тројице – Бог Отац – је Почетак других, а од Њега су по свом бићу зависна друга Лица: Син – рођењем, Дух Свети – исхођењем.

Можемо само клањати пред величанством Створитеља и понизно прихватити Његову Истину. Све се познаје само Духом Божијим. „Jер Дух све испитује, и дубине Божије.“ (1 Кор 2,10).

Истина се постепено открива онима који смирено и са искреном једноставношћу жуде за богоопштењем: „чисти срцем ће Бога видјети“. Ако душа тежи Богу, Господ јој се открива у потребној пуноћи као савршена Љубав, која нема ни граница ни рокова.

А душа је још овде, на земљи, почиње да расте у вечност. И смрт постаје живот.

pravlife.org