Шта је уопште храброст?

Шта је уопште храброст?
Паметни људи одавно су закључили да храброст није да се ничег не плашиш, јер онда и ниси сасвим нормалан, него да се бориш и савладаваш свој страх.
Страх од смрти, нестанка, је основни страх и из њега проистичу сви остали страхови.
Исус нам у Јеванђељима стално понавља - не бојте се.
И васкрсава за нас, побеђује смрт, да бисмо ми могли страх да победимо.
У недељу мироносица сећамо се жена које су дошле на Христов гроб да помажу мирисима Његово мртво тело. Три нејаке, тужне жене.
"И говораху међу собом: Ко ће нам одвалити камен од врата гроба? И погледавши видеше да камен бјеше одваљен; а беше врло велики."
Уместо мртвог тела онога кога су волеле срећу анђела Божијег!
Ко да се не уплаши!
Мада им анђео говори: "Не плашите се"...
Каже им и да иду да кажу осталим ученицима да је Христос васкрсао, устао и да ће срести ученике у Галилеји.
"И изишавши побегоше од гроба, јер их ухвати страх и трепет, и ником ништа не казаше, јер се бојаху".
Како се обрадовати нечем тако невероватном! Како се радовати пред натприродном појавом! Страх и опет страх. Страх и од тога да им се не наругају ако испричају шта су виделе. Мада је страх већи од тако нечег.
Међу њима је и, мада жена, најхрабрија од свих Христових ученика - Марија Магдалина. Она која је са Богородицом, Саломијом и њеним сином Јованом апостолом остала уз Христа до краја. Кад су се сви остали разбежали. И она се плаши. Плаши се да поверује у нешто тако велико као што је пробој границе смрти, укидање чврстих закона овога света.
Плаши се од саме радости од које срце може да пукне.
Али баш због снаге женског срца прво је мироносицама показано. Марији Магдалини, Марији Јаковљевој и Саломији. Женско срце које се не заноси идејама, али има моћ састрадавања, разумевања, прихватања. Оно неће пући од радости него ће је обухватити и сачувати радост за она времена кад мушкарци посумњају, занесу се, разочарају се, поклекну. Женско срце је храбро јер се ослања на Живот а не на идеје.
Мироносице - темељ Христове цркве.
Ништа важно не значи то што ово време покушава да превари жене и сведе их на отимаче мушких улога које су им биле "ускраћене". Жене остају жене. Мироносице. Носиоци живота и будућег живота, нежни а храбри састрадални плашт свега живог.
Христос васкрсе!

Ненад Илић

facebook.com