"Твоје от твојих"

‘‘Твоје од твојих Теби приносећи због свега и за све.’‘ (Анафора Свете Литургије)

Фебруар 4, 2024 - 23:42
 0  69
"Твоје от твојих"

Стварањем Адама, као првог човека, Бог му је наменио смисао постојања, службу и циљ живота. Његов живот је добио крстообразни смисао, однос и усмереност према Богу и брига и старање о Божијој творевини – свету. Тако, по промислу и милости Божјој, човек постаје свештеник творевине, онај који у себи, кроз себе и са собом, приноси и узноси свет у заједницу Тројичног живота и љубави, дајући тако свету и себи смисао и вечно постојање, јер све узнето Богу је свето и вечно. Као икона и подобије Божије, човек на тај начин добија достојанство као ниједно друго створено биће, постаје биће на граници светова, са немерљивом одговорношћу пред Богом за себе и свет који му је дарован. Човек и свет постају нераскидив део непрестане Литургије, служења, приношења и узношења Богу.
Анафора или Узношење је централни део Литургије, у коме дарови природе – хлеб и вино, кроз предстојатеља литургијске заједнице (епископа или свештеника) бивају узнесени и принесени Богу Оцу, као врхунац и првенац бескрвне жртве Цркве као Тела Христовог, да би Духом Светим постали и били само Тело и Крв Господа Исуса Христа, које примамо у себе као чисто и тајинствено сједињење са Богом. Анафора је космички догађај пројављен кроз помесну и локалну Цркву, јер се сва Црква, све и свако у њој приноси Богу, у живот вечне љубави. Све Божије од Божијих људи се приноси због свега и за све, од Постања до Другог и Славног Христовог доласка. Све узнесено Богу је и спашено од греха и смрти.
 Неизмерно је важно да сви постанемо учесници и причасници Литургије и њене Анафоре, да жртвом, вером, љубављу и врлинским животом укорачимо у нови свет и живот Тела Христовог. Анафора је узношење Богу сваког човека кроз коју задобија и испуњава смисао свог живота и постојања, као дара и назначења Божијег. Литургијом човек постаје свештеник творевине, брижни и одговорни домаћин света, пријатељ природе и свега и свих бића које у њој живе, али исто тако и истинити ближњи који воли другог човека, волећи Бога и све Његово.

Протонамесник Александар Вучај

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!