Свети Архимандрит Софроније (Сахаров) - Бог све призива

Свети Архимандрит Софроније (Сахаров) - Бог све призива
Бог све призива. Али не одазивају се сви на Његов позив. Оне који се одазову, Бог строго испитује, а степен строгости овог испитивања сразмеран је степену њихове верности и преданости.
Они који воле Бога пролазе кроз многа и најтежа искушења. Овде бисмо хтели да додирнемо једно важно питање о коме и сами не знамо много да кажемо. Не налазимо чак ни реч, ни пут за објашњење тог предмета. Ако је могуће, постарајте се да нас разумете из следећих неповезаних речи.
Онај ко воли Бога, пролази кроз таква стрaдања која човек без дубоке вере у Бога не би могао да издржи, него би душевно оболео. Из дубоке вере и љубави рађа се велика одважност о којој говори Старац /Силуан/, одважност која спасава човека од душевног растројства при сусрету са светом злих духова.
Ономе ко воли Бога позната су ова страдања, и без обзиpа на све што му се дешава, он не само да остаје нормалан, тј. не само да задржава способност самосавлађивања и способност логичке и моралне самоконтроле, него ове способности постају код њега много развијеније и истанчаније него код обичног човека.
facebook.com/crkva.ub