Шта треба учинити да бисмо оставили добро сећање на себе?

Шта треба учинити да бисмо оставили добро сећање на себе?

Да бисмо пронашли одговор на ово питање, сетимо се речи Светог Писма.

«Подсмевачи распаљују град, а мудри утишавају гнев», — речено је у причама цара  Соломуна.

Ове речи имају дубоко значење и откривају истину: да бисте оставили добро сећање на себе на земљи, треба да оставите мир на земљи.

Мир је поjам са више значења. Ово је мир на планети и душевни мир који можемо посејати око себе.

Познати немачки песник Јохан Волфганг Гете имао је занимљиву навику да џепове пуни семенкама цвећа. И где год је ишао, обавезно их је сејао. Тако су се, после мало времена, сва предграђа града, кроз која је шетао, испунила цвећем. Цвеће је цветало свуда, где год је песник ишао.

Гете је највише волео љубичице. И до данас, у знак сећања на славног сународника, немачки узгајивачи називају нове сорте љубичица именима јунака његових дела.

По мом мишљењу, ово jе сјајан пример како можете буквално да посејете лепоту на земљи. Али можете сејати лепоту и мир у душе људи.

Опраштајући, пружамо другом шансу да постане бољи, подржавајући свог суседа, дајемо му наду, безусловно волећи, извлачимо најлепше ствари из дубине човекове душе на површину. Јер све што је искрено у човековом срцу, реагује само на љубав.

Тако можемо запалити Божанско у свакој особи, испунити живот свог ближњег радошћу и миром. Ово је један од задатака човека: да постане сличан Богу у Његовим делима.

Неки људи из неког разлога сматрају себе неспособним да чине добро.

Сигуран сам да нема људи потпуно неспособних за добро. Дешава се да је човек огорчен, бесан и чини му се да у његовој души нема места доброти и саосећању. Али он греши. Ово је привремено стање: не волећи, не чинећи добра дела, сви осећају сталну нелагоду, непријатно им је на овом свету. Јер свет је створен за блаженство. А блаженство долази само до мирног срца, до срца које воли.

Будимо мудрији, будимо жудели за миром и будимо доносили мир. Мудрост се не мери материјалним достигнућима и успехом, већ степеном смањења беса у нашим срцима.

митр. Антоније (Паканич)

pravlife.org