Акатист светим новомученицима пребиловачким и свехерцеговачким

Април 9, 2023 - 00:11
Април 9, 2023 - 00:24
 0  120
Акатист светим новомученицима пребиловачким и свехерцеговачким

КОНДАК 1.

Свети добропобедни Мученици Пребиловачки и богодивни сведоци Васкрсења Христовог, венце од неувењивих цветова похвала вам сада с љубављу узносимо. Ваше душе се мученичком крвљу као у царску порфиру оденуше.  Зато вам кличемо:

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

ИКОС 1.

Анђели земни, Свети Мученици Спасови, вашим страдањима као огњеном колесницом ка Царству небеском узиђосте. Кроз сенку смрти прођосте, али ваше чисте душе као невесте Христове сада се са Њим радују у брачној светлој ложници бесмртности. Као божанствене лозе мукама орезане ви плод многи Богу принесосте зато и вино благодати истачете свима који вам овако певају:

Радујте се, богозасађене маслине, које нам јелеј радости изливате!

Радујте се, цветови божански из којих нектар исцељења капље!

Радујте се, реке духовних дарова, које лице земље натапате! 

Радујте се, стубови огњени, који до највиших небеса досежете!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 2.

Ми не умемо достојно опевати величину вашу ако нам ви не измолите од Христа Бога, Речи и Премудрости Очеве, реч и разум еда бисмо вам тако ваше од ваши  принели а Богу, Сведржитељу, Који вас је славовенчао као кадило добромирисно узносили песму: Алилуја!

ИКОС 2.

Великомученици Пребиловачки, преблажени богоносци, ви на земљи немасте где главу склонити и иако сте страшном смрћу уморени ви улаз у божанску палату добисте и Светога Духа, Животодавца, постадосте обиталиште. Као благоухани тамјан све земље српске умирисасте. Напојте љубављу славитеље ваше који светлозарни спомен ваш творе. Ваша мученикородна Херцеговина вам овако хвално и неућутно вапије:

Радујте се, јер вам у зими страдања Христос као Пролеће радости дође!

Радујте се, јер сте у огњу мука Њиме као Росом доброте освежени! 

Радујте се, јер сте му као Цару небеском дивно увојничени!

Радујте се, јер надбескрајну силу Божју пројављујете!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 3.

У јаму Голубинку бацани, ви као сунца за кратко под земљу зађосте, али у невечерњем дану Царства Божјег опет засијасте. Једрилом Крсним свирепо море живота прођосте и у спокојно пристаниште спасења пристигосте и Цркву Светосавску боголепо украсисте, која због вас Богу кличе: Алилуја!

ИКОС 3.

Светојављени Мученици Пребиловачки, напастима сваковрсним исконска змија се беше подигла на вас, али је ви оружјем Крста умртвисте, богомудри. Свега земног лишени, ви вишње непокрадљиво богатство од Бога примисте и као сажитељи Анђела се јависте. Вашим молитвама удостојите и нас, хвалиоце ваше, да се надумне лепоте славе Божје са вама наситимо да бисмо вам увек појали:

Радујте се, богозарна красото Цркве Христове! Радујте се, истински војници вишњег Сиона!

Радујте се, најслађи гроздови небеског винограда! Радујте се, благопријатна жртво Богу принесена!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 4.

Христовом љубављу рањени, ви кроз смрт за Њега до извора бесмрћа стигосте. Земаљске малолепности сте се одрекли, али вам је живот вечни Света Тројица даровала. Као рајски вечноцветајући кринови миром омиомиришите душе свих који због вас Богу кличу: Алилуја!

ИКОС 4.

Као чудесне луче Сунца правде, Христа, ви отаџбину вашу богопознањем облиставате. Сачувајте нас, род ваш, од свих непријатеља видљивих и невидљивих да не би рекли:„Где је Бог њихов?“ Усколебани бурама искушења ка луци ваших молитава притичемо, јер сте ви у милости неизменљиви и у дареживљости неистраживи. Вас у слободи духовној химнохвалимо овако:

Радујте се, јер зрацима ваших страдања душе верних облиставате! 

Радујте се, јер су имена ваша у Књигу Живота уписана!

Радујте се, јер и када вам кости дробише веру вам вашу не сломише!

Радујте се, јер сте светошћу несвети сабор победили!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 5.

Светоименити и достојнохвални Мученици Пребиловачки, ви сте некад више од свих поругани били, али сте сада у ризу славе обучени и силом Божјом препојасани. Ваше мошти нам се као неисцрпна ризница чудеса показују и исцељују душевне и телесне немоћи свима који кличу Богу: Алилуја!

ИКОС 5.

Љубвеобилни Мученици Пребиловачки, вама је Христос хаљину светлости с више изаткао, дијадемом победе вас окитио и Својом вас браћом и сестрама назвао.Као дрвета живота ви плодовима бесмртности храните оне, који вам прилазе. Као духовна со ви сву земљу нашу зачињавате и од кварежи чувате. Крв ваша је постала семе за нове нараштаје православних хришћана. Вама се поклањамо и обраћамо овако:

Радујте се, јер Христа за Кормилара у мору искушења имасте!

Радујте се, јер на кочији ваше крви ка Свежељеном узиђосте!

Радујте се, јер распећем за Распетога запечатисте своју веру у Њега!

Радујте се, јер сјајем надбожанствене Тројице обогатисте душе ваше!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 6.

Праштати морамо, али заборавити и светити се не смемо, јер ко се освети тај се не посвети. Ви и онима, који вас убише добро чините, а као звездана тишина се јављате свима, који вам у валовитој ноћи овог живота прибегавају и крунишете светлом радошћу ваше благодати оне који Богу кличу: Алилуја!

ИКОС 6.

И спомен храм ваш у Пребиловцима се као великомученички јави, јер од нових мрзитеља ваших беше срушен, али место голготе ваше постаде и место васкрсења. На месту смрти ваше сагради се и пропоја црква Васкрсења Христовог као храм љубави и праштања, и изниче као неувенљиви цвет живота. Вама, који се у хоровима мученика сада радујете као прислужену воштаницу приносимо ове песме:

Радујте се, храмови Духа на Камену крајеугаоном сазидани! 

Радујте се, оружјем вере, наде и љубави оклопљени!

Радујте се, у свим невољама дијаманти тврди! 

Радујте се, у горње житнице пшеницо сабрана!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 7.

Благосиљамо Господа, јер се на вама испуни реч Његова:„Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство небеско.“ Вашом крвљу сте земљу нашу освештали. Ваше отачаство вас има и после смрти живе. Ви унутар небеске Скиније у сабору са свима светима Богу кличете: Алилуја!

ИКОС 7.

Новопросијавши мученици и исповедници од рода нашега, ваш пример нам послужи да у вери и сведочењу Христа вас следимо. Ваша успомена дарује нашој Светој Апостолској Цркви велику хвалу и духовну радост, јер по речима премудрог Соломона: „Похвала праведнику увесељава људе.“ Као дар пречастан стекосмо ваше заступништво пред престолом Јагњета Божјег, Жртвованог за живот света. Зато вам певамо:

Радујте се, јер пребивалиште нерукотворено у Царству Божјем наследисте!

Радујте се, јер сте у огњу патњи Христа као Огањ божански у срцу имали!

Радујте се, јер вас је Он и у тами јаме као тиха Светлост посетио! 

Радујте се, јер триипостасни Бог поста Кула моћи ваше!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 8.

О,свепрекрасне куповине ваше! За пролазне муке радост непролазну задобисте, Мученици Пребиловачки, свети отаџбинољупци и кедри свесрпски. Црква Светосавска торжествено ликује имајући вас све празникољупце сазивајући на богогласно славословље: Алилуја!

ИКОС 8.

Због богопоштовања сте од мучитеља обечашћени, али почаст с више од Творца свега добисте. Неправду сте на земљи претрпели, јер сте праведни Закон Божји чували. Вашом смрћу сте као чеда светлости тамна лукавства вражја умртвили. Кроз огањ телесних мука за Христа прођосте и зато вас је Он Својим огњеним слугама, бестелесним Анђелима присјединио. Вашем празнику се и природа радује, светско малаксава, а небеско светкује:

Радујте се, сведоци Истине, који чашу Христову до краја исписте! 

Радујте се, драго камење, које у венцу Цркве богокрасно блиста!

Радујте се, небеска светила, која од трисветлеће Светлости сјајите!

Радујте се, многоплодна земљо, која небу клас стоструки принесе!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 9.

Господ, Који је људе у древну лепоту Свог лика повратио и вас је лику Својих Светих Мученика прибројао. У ризницама небеским ви сте као бесцен-бисерје сада сакривени где блистате славом, коју вам даде Христос, Син Божји и Сјај славе Очеве, Коме кличемо: Алилуја!

ИКОС 9.

Међу вама убијенима у Пребиловцима и Шурманцима код Међугорја беше и мноштво безазлене деце, која се витлејемским младенцима уподобише и чије муке лествица ка вишњем Јерусалиму и Земљи живих беху. Обгрљени зрацима трисунчане Зоре нетљеним венцима сте благоукрашени сада. Са Христом, Увенчатељем вашим, вечно царствујете. Њему се недремано молите за све који вам благодарно поју:

Радујте се, младенци светлости због Богомладенца убијени!

Радујте се, сакрушени пупољци, који у врту горњег Едема процветасте!

Радујте се, птице слаткогласне, које у рајским луговима починусте!

Радујте се, неразориви темељи Цркве Светосавске!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 10.

Светловидни и богославни Мученици, ви сте Крст као царски скиптар носили и пресветлу одежду сте својом крвљу заруменели, зато и наследисте Царство Христа Бога Распетога, а потом Васкрслога. Оно је људска права Отаџбина, где сви Богу кличу: Алилуја!

ИКОС 10.

О,свете девојке пребиловачке, ви у брачну одају срдаца ваших другог женика осим Христа не уведосте. Њему је свака од вас као овчица Његова вапила: “Тебе Јединога љубим и тражећи Те страдам ради Тебе да бих царствовала с Тобом.“ За Њега умресте, зато са Њим и живите. Он вас као чисту жртву прими, с љубављу жртвовану за Њега. Светиљке ваше својом крвљу долисте да бисте их неугашене сачувале. Зато вам величање узашиљемо:

Радујте се, белоснежне руже чистоте руком Мајке Божје убране!

Радујте се, златне голубице, које на крилима Духа замке вражје прелетесте!

Радујте се, скупоцени рубини у круни Цара над царевима!

Радујте се, најкрасније са Најкраснијим Христом сједињене!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 11.

Као мачеви Духа Светога ви пукове нечистих духова сечете. Кивот ваших чудотворних моштију верни као бесплатно лечилиште имају и нову бању Витезду, која не једном годишње него свагда здравље дарује свима, који вам прибегавају и Богу кличу: Алилуја!

ИКОС 11.

Мученици Пребиловачки, равностојатељи светих, ви сте наднебеско живљење стекли, зато као светли облаци излијте нама земнима кишу благодати. Када сте у јаме бацани, вама је Црква вапила: „Где си зашла и сакрила се, лепото моја“. Ви сте њу као венац златозарни украсили, јер сте Христа, Првострадалника и Главу Цркве, до краја свога љубили. Зато примите од нас цвеће ових химни:

Радујте се, јер жилама ваших страдања адску змију удависте! 

Радујте се, јер духовног фараона крвљу својом потописте!

Радујте се, јер вас је Христос као Одраз прволике Лепоте украсио!

Радујте се, јер Живототворца смрћу својом прослависте!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 12. 

Са сузама муке за Христа посејасте и зато весеља руковети пожњесте. Зрацима трпљења као духовне звезде засијасте и сада мрак злобе и грехова од нас одгоните. Помозите нам да се у благозрачје врлина као у свадбено рухо оденемо, ми који Богу кличемо: Алилуја!

ИКОС 12.

Крвљу Христовом знаменовани, ви крв своју за Њега пролисте. Вашом раном врага ранисте и потоцима ваше крви његову лаж исушисте. Понижењем за правду и истину Божју, небеску висину обретосте и као велики победоносци и сасуди Духа Светога се показасте. Ви тројичну Светлост у себе примисте и љубављу позлаћујете срца свих који вас славе. Као кринови рајски умиришите чистотом душе наше да бисмо вас усхвалили овако:

Радујте се, јер Господ у вама начини место шатора Свога!

Радујте се, јер ваше чудотворне мошти имамо као хаљине Христове!

Радујте се, јер се надвеличанствена величина Божја на њима пројави!

Радујте се, јер нам надбогато богатство милости Његове дајете!

Радујте се, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, велики светилници рода српскога!

КОНДАК 13.

О, свехвални венценосци, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, Свесрпски и Свевасељенски, изданци светосавског и светолазаревског народа Божјег, примите од нас ово мало, али усрдо појање и принесите за нас молите ваше Богу, Коме смиреноумно кличемо: Алилуја!

 (Овај кондак се чита три пута, па онда икос 1. па кондак 1.)

 МОЛИТВА СВЕТИМ НОВОМУЧЕНИЦИМА ПРЕБИЛОВАЧКИМ И СВЕХЕРЦЕГОВАЧКИМ

О, Свети Новомученици Пребиловачки и Свехерцеговачки, ви сте носиоци вечнога људског достојанства. У мраку страдања ваша вера вам светљаше. Нествореним огњем од надсуштаствене Тројице запаљени,имајући силу Божју мучитеље трпљењем победисте, а немоћну дрскост и гордост демона смиреноумљем разористе. Ваше муке прођо- ше и ви сада наше муке одгоните. Они који вас убише исписали су се из сваког народа на земљи, док ви не припадате сад више само своме већ свим Божјим народима. Историја српска страсна је седмица, али коју чека венац светлог васкрсења. Измолите нам од Бога мир, од зала избављење и од грехова разрешење и све што је добро и корисно душама нашим да бисмо кроза сву вечност Бога славили заједно са вама, који сте у Царству небеском и Цркви првородних, на небесима записани. Знамо да би реч ваша данас била реч праштања и зато је једина хришћанска освета – љубав. Стога Пресветој Тројици, Богу љубави, за све славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.


 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!