Разговор о смрти ( 3 )

Разговор о смрти ( 3 )

Шта је победа над смрћу за хришћанина?

Раст Царства Божијег у нама. Сергеј Мечев је рекао: „Царство Божије је у нама. То је као квасац, „који је жена узела и ставила у три мере брашна“ (Мт. 13,33) или као „зрно горушичино“. (Матеј 13:32). Још  овде на земљи, почиње да се гради Царство Божије у души човековој. У зависности од тога колико га градимо, мења се и наш однос према смрти.”

Победник смрти може бити само онај ко познаје Живот и удаљава се од зла.

„Вечни живот је свети живот. Изнад двери небеског и вечног царства налази се натпис, о коме читамо у Откровењу Јована Богослова: Ништа нечисто и прљаво неће ући овде (Откр. 21,27).

Мерило човека је његова смрт?

Знамо да је смрт последњи тест. О.Сергеј Мечев је рекао: „Духовни живот човека не мери се његовим врлинама, и не начином на који живи, већ његовом смрћу.

Било је много људи који су дуго стајали беспослени у молитви, раздавали своје имање и подвизавали се многим подвизима, али за њих крај живота није био успињање, него смрт.

„Духовно доба хришћанина мери се његовим односом према смрти: да ли о њој размишља, да ли се боји ње, да ли је чека.

Како да живимо а да не умремо?

Како можемо постићи успех са својом малом вером? Благословена смрт је мирна смрт. Пророк Давид, надахнут Утешитељем, открио нам је,

да нас грех лишава мира и у животу и у смрти: „Нема мира у мојим костима од присуства греха мојих“.

Св.Лука кримски је рекао да треба да идемо „путем на који указује апостол Павле говорећи: „Ходите по Духу, и нећете испунити жеље тела, јер тело жели супротно од духа, а дух супротан телу: супротстављају се једни другима, да не чините оно што бисте желели“ (Гал. 5, 16-17). Морамо живети животом духа, а не животом тела. Неопходно је у овом животу сталним борбама духа са телом стећи велике плодове духа, које свети Павле овако дефинише: „Плод духа је љубав, радост, мир, дуготрпљење, доброта, вера, кротост, уздржаност“ (Гал. 5, 22–23).

Само они који живе животом духа, а не животом телесним, примиће мир. Они током целог живота, дан за даном, сакупљају светост у својим срцима, као што пчела сакупља мед са цвећа. Она ради цео дан. Морамо и ми да радимо за Господа у све дане свог живота, морамо и да сакупљамо зрна мира душе непрестаним радом не тела, него духа.

pravlife.org