Десет минута насамо са Христом, из ноћи у ноћ, промениће ваш живот

Децембар 20, 2023 - 23:42
 0  251
Десет минута насамо са Христом, из ноћи у ноћ, промениће ваш живот

Молите се ноћу. Молите се сами. Молите се без књиге, без слике, без мисли. Останите будни десет минута након што се пробудите да попијете чашу воде, након што вас пробуди дете или ноћна мора. Стојте тамо у мраку и не померајте се, не испуштајте ни звук. Зауставите време, ухватите тај тренутак и изнесите га пред Христа као своју понизну понуду: ово сам ја; ово сам ја; ОВО је онај кога мораш спасити.

У ствари, можда би било корисно чак и заборавити да треба да се молите. Већина нас има тако ужасно деформисане идеје о томе шта је молитва, да је боље једноставно заборавити да вам је задатак да се молите. Само станите ту и гледајте у таму испред свог прозора. Други пут седите и само затворите очи док сте на поду; и останите тамо; чекајте тамо. Држите своје тело у стању напетости, али ваш ум нека буде празан. Ћутите. Не мислите ништа.  Не молите се. Не мрдајте. Само чекајте Његово присуство. Сачекајте да примети вашу тишину, вашу смрт. Чекајте Христа, и Он ће доћи, јер Га љубав приморава.

Ово је предност молитве у ово време; ноћ је штит од мисли, од слика и осећања. Покушајте да будете присутни у том тренутку, покушајте да будете свесни тишине која вас окружује, нека вас загрли празнина те таме, нека уђе у вас и испуни вас миром и тишином. Има нечег скоро сакраменталног у овој скривеној тишини пред Христом. Та тама, та самоћа, та инстинктивна свест о својој смртности, сви они приморавају човека да се отвори на начине који би били немогући дању.

Будите свесни да сте будни пред Христом док свет спава. Ви сте будни пред Христом, борите се за свет; постали сте заступник за овај пали, уснули свет који је једно са вама и за који је Христос умро.

Десет минута насамо са Христом, из ноћи у ноћ, промениће ваш живот. Кад се пробудите и суочите се са бригама новог дана, има нешто у вама што радује – ви и Христ делите тајну, ви и Христ се борите. Ваша душа зна да је нахрањена, а зна и да, шта год да се деси дању, ноћ ће се увек враћати својом тишином. Проживећете дан чекајући ноћ, јер када падне ноћ, ви ћете опет себе принети на жртву пред свог Створитеља, а ваш Створитељ ће вас још једном нахранити.

јеромонах Серафим

mullmonastery-com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!