Свештеник није нотар да решава имовинске проблеме и судске спорове

Јул 17, 2024 - 22:09
 0  60
Свештеник није нотар да решава имовинске проблеме и судске спорове

Велики руски мисионар и духовник, протојереј Димитрије Смирнов, освртао се на дилеме савремених верника који су приликом исповести од њега тражили савете о подели имовине, правним питањима и свакодневним пословима, док их је он подсећао на истинску сврху хришћанског живота.
У савременом свету, многи верници долазе пред свештенике са проблемима који се чине далеким од суштине црквеног живота и хришћанског учења. Са овим феноменом сусретао се и велики руски мисионар новог времена и духовни делатник, протојереј Димитрије Смирнов, па је за живота често је говорио о томе. Протојереј Димитрије Смирнов, који се упокојио у октобру 2020. године у својој 69. години, оставио је за собом снажно сведочење о потреби враћања суштине хришћанске вере и црквеног живота.
- Данас сам исповедио шездесетак људи. Нико од њих нема проблем да пронађе вечни живот. Неко има проблема у породици, неко са децом, неко са ногом. Било шта, али вечни живот људе који иду у цркву апсолутно не занима - говорио је отац Димитрије, а потом је објаснио:
- Занима их само то како живети на земљи, како поделити имовину, како најбоље попунити упитник, како поднети тужбу или, обрнуто, подићи тужбу. Ево неке такве ствари. Јер човек жели да живи овде на земљи. Изгледа да су ушли у цркву. А црква не постоји да би делила имовину - говорио је отац Димитрије, а потом би подсећао вернике на суштину исповести и хришћанског живота уопште:
- Штавише, чак и у Цркви постоји канон (а самим тим и правило) да свештеник не може бити извршилац, односно да се не може обраћати свештенику по таквим стварима. Томе служе нотари. А по канонима свештеник нема право ни да учествује у овим земаљским пословима. Коме кућу, коме викендицу, коме ауто, неком нешто друго, то не треба да га се тиче, јер свештеник треба да се тиче само онога што треба чинити добро да би наследио живот вечни (в. Мт. 19:16). Црква постоји да би поучавала вечном животу, а не како би овде стекла нешто овоземаљско," говорио је у једном од својих јавних наступа протојереј Димитрије Смирнов.
Ове речи јасно осликавају проблем са којим се свештеници суочавају данас. Верници често долазе са питањима о имовинским размирицама, правним саветима или практичним упутствима како испунити одређене документе, очекујући да ће свештеник бити арбитар у њиховим овоземаљским проблемима. Међутим, црква није судница нити нотарска канцеларија.
Права сврха цркве и свештеничког позива је, како је наглашавао протојереј Смирнов, да води верне ка вечном животу, ка духовном испуњењу и спасењу. Црква је ту да поучава о Христовим заповестима, о љубави, милосрђу и праштању, а не да решава имовинске спорове. Ове свакодневне бриге, колико год биле тешке и оптерећујуће, не смеју засенити циљ хришћанског живота - стицање вечног живота и заједништво са Богом.
Речи Димитрија Смирнова подсећају нас на то да су свештеници ту да нас подсећају на веће циљеве, на веће истине и на вечну љубав која нас повезује са Богом. У времену када су земаљске бриге и материјални проблеми често у првом плану, потребно је подсетити се да је црква ту да нас води ка небеским висинама, према царству Божијем, где нема ни бола, ни туге, ни плача, већ вечни живот у заједништву са Богом.

religija.republika.rs

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!