О молитвама које се читају за мајку и дете у првих четрдесет дана

(Ово је посебно важно за све будуће родитеље!)

Фебруар 2, 2024 - 22:09
 0  152
О молитвама које се читају за мајку и дете у првих четрдесет дана
О МОЛИТВИ У ПРВИ ДАН ПОШТО ЖЕНА РОДИ ДИЈЕТЕ:
Чим се дијете роди, одмах, истог дана, треба обавијестити парохијског свештеника да прочита одређене молитве које Црква прописује. На овај начин прво појављивање човјека на овом свијету биће освјештно молитвом. Овим чином, беба и мајка биће ограђени од сваког зла.
Нажалост, данас многи не знају да постоје ове молитве па због тога и не позивају свештеника. Ову праксу треба обновити.
О МОЛИТВИ КОЈОМ СЕ ЗНАМЕНУЈЕ ДИЈЕТЕ, КАДА ДОБИЈА ИМЕ, У ОСМИ ДАН ПО РОЂЕЊУ:
По типику Цркве, у осми дан по рођењу, отац (или неко други) доноси дијете у храм гдје му се у припрати, пред вратима храма, даје хришћанско име. Има обичај да се дјетету даје има светога којег порслављамо на тај дан или на дан рођења, али то није обавезно. Свештеник благосиља дијете, осењујићи га крсним знамењем, по челу, устима и прсима. Затим узима дијете и чини њиме знак Крста пред иконом Пресвете Богородице.
О МОЛИТВИ ПОРОДИЉИ У ЧЕТРДЕСЕТИ ДАН:
У четрдесети дан по рођењу дјетета породиља треба да дође у храм заједно са својим новорођенчетом. Овај чин за мајку има значење очишћења од природне нечистоте након порођаја. Мајка не улази у храм нити се причешћује у првих четрдесет дана осим ако је у смртној опасности. (П.с. ово је пракса која је најчешће заступљена ма да има и других мишљења која такође имају смисла.) Молитве које свештеник чита односе се и на мајку и на дијете.
Драги пријатељи, молитва, боље од било чега другог, рјешава све задатке које пред нас поставља живот. У молитви човјек налази рјешење свих својих проблема – како духовних, тако и проблема свакодневног живота. Молитва невидљиво штити човјека од свих његових непријатеља – видљивих и невидљивих. Због тога је важно да живот новорођенчета започне овим молитвама. Млади родитељи се обично труде да бебу дочекају са многим лијепим одјевним и другим стварима. Врло често се у томе претјерује. Ипак, треба да знамо да је молитва оно најважније што треба да пружимо новорођенчету да би оно одрастало са Божијим благословом заштићено од сваког зла.
о. Бојан Крстановић
Литургика за почетнике

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!