Старац САВА Псково-Печерски - О узајамној молитви

Старац САВА Псково-Печерски - О узајамној молитви

Чеда моја! Света Црква нас призива да се молимо једни за друге. Ја вас као пастир помињем кад служим у олтару. Молим Господа да вам дарује благодат која вас подржава и крепи, која ће вас повести од силе до силе, до благочестивости и која ће вас одбранити од нечеститости. У својим молитвама за вас призивам покров и заступништво Царице Небеске. Молим Је да вам помогне да живите у миру, с миром Божјим, да живите у радости Светога Духа, по правди Божјој и да славите Господа устима и срцем.
Издвајајући частице опет се молим за вас: „Не мене ради, већ ради благодати свештенства која је на мени и у мени, помени их! Духом Светим помози им да се сачувају у трпљењу и смирењу. Удаљи од њих сваку нечеститост; помири их; помози им да добродушно носе свој крст. Помози им у невољама и болестима, разреши сва њихова питања Духом Твојим Светим! Дај им све што желе, ако је то у складу са Твојом Светом вољом“.
Децо моја! Пастирска љубав и молитве за вас су у мени непрестано. Сродивши ме с вама, остаће у мени до краја мог века и отићи ће са мном чак и иза граница овог живота.
Али и ја вас молим: помињите ме у вашим молитвама. Као духовног оца ме помињите, зато што вас је духовни отац родио за вечни, радосни, непролазни живот, јер он желећи вама спасење узима на себе ваше немоћи; јер ће у последњи страшни час он бити ваш заступник пред Господом.
Како су спасоносне молитве када су узајамне! Хајде да узајамно молитвено желимо један другоме вечну радост у насељима рајским, и Господ ће видећи наше расположење срца да нас чува на нашем крстоносном путу ка вечној радости. Амин.

svetosavlje.org